Marți, 22 martie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat hotărârea sa în cazul Cosovan v. Moldova, prin care a recunoscut violarea Articolelor 3 și 5 din Convenție de către R. Moldova, fapt care indică asupra existenței în continuare a problemelor sistemice. 

Cauza se referă la reținerea și arestarea nejustificată a cetățeanului Serghei Cosovan în baza unei acuzații de comitere a infracțiunii prevăzute de art. 335 Cod Penal (abuz în serviciu) și art. 190 Cod Penal (escrocherie). Potrivit avocaților din cadrul Asociației Promo-Lex în prezent nu există o sentință definitivă și irevocabilă care să constate vinovăția lui Serghei Cosovan în cele incriminate.

Potrivit avocatului Promo-Lex Vadim Vieru, cazul reclamantului Serghei Cosovan, prin gravitatea sa, a scos in evidență două din cele mai grave probleme: utilizarea nejustificată a arestului preventiv și calitatea asistenței medicale din penitenciare, care pune în pericol sănătatea și viața deținuților. Pe acest caz, a fost admisă de către CtEDO intervenția European Prison Litigation Network în calitate de terță parte pe dosar, care a prezentat argumentele sale privind necesitatea echivalării îngrijirilor medicale acordate deținuților cu cele disponibile în sistemul public de sănătate.

„Asistenţa medicală în sistemul penitenciar nu a fost niciodată prioritare şi odată şi odată ar trebui să fie clarificat rolul asistenţei medicale şi independenţa sa. Să fie acordate resurse financiare. Pentru că este crimă să moară în secolul 21 oamenii în sistemul penitenciar pentru că nu le acordăm asistenţă medicală”, a precizat Vadim Vieru.

Omul de afaceri Serghei Cosovan a fost arestat în anul 2017, iar după o perioadă în detenţie i-a fost stabilită diagnoza ciroză hepatică în stadiu final. Potrivit avocaţilor Promo-Lex, în spitalul penitenciarului reclamantul nu a beneficiat de tratamentul necesar. La 24 aprilie 2018, Serghei Cosovan a fost eliberat din penitenciar şi transferat în arest la domiciliu, însă, a fost reţinut, din nou, de către angajaţii Inspectoratului General al Poliţiei. Deoarece starea de sănătate s-a agravat iremediabil în detenție, la 25 martie 2021, reclamantul a decedat în spitalul Sfânta Treime din mun. Chișinău.

De-a lungul anilor, cazul lui Serghei Cosovan a atras atenția organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului. În octombrie 2018, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității (CPEDAE) constata că există o diferență de tratament între persoanele arestate preventiv și persoanele condamnate în partea ce ține de posibilitatea de a beneficia de măsurile de protecție aplicabile persoanelor condamnate care suferă de boli grave. CPEDAE a observat problemele sistemice depistate în serviciul medical din penitenciarele R. Moldova, cât și numărul înalt de decese, impune de urgență necesitatea elaborării unui mecanism de protecție similar celui aplicat persoanelor condamnate.

În iunie 2018, Avocatul Poporului a remis Consiliului Superior al Magistraturii Amicus Curiae cu privire la menținerea în stare de arest a lui Serghei Cosovan în stare de sănătate gravă. Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de demersul respectiv. Potrivit instituției Avocatului Poporului, cazul lui Cosovan a scos în evidență mai multe carențe ale sistemului penitenciar și de justiție: detenția în arest preventiv perioade lungi de timp a persoanelor cu boli grave, reticența judecătorilor de a decide alte măsuri preventive, alternative arestului, mai ales în cazul persoanelor cu diagnostic de boli grave sau incurabile.

Avocata Nicoleta Hriplivîi, din cadrul Asociației Promo-Lex, precizează că CtEDO a constatat că spitalul penitenciarului numărul 16, unde era deţinut Serghei Cosovan, nu este acreditat pentru prestarea serviciilor medicale.

Pentru prima dată Curtea a scos în evidență această problemă, lipsa de acreditare a penitenciarului nr. 16 în calitate de instituție medicală. Vreau să atrag atenția că această instituție nu are nici măcar autorizație sanitară de activitate. Un aspect extrem de important pe care Curtea l-a remarcat în premieră în hotărârile sale împotriva Republicii Moldova este tratamentul diferențiat dintre persoanele arestate preventiv și cele condamnate, privind eliberarea pe motiv de boală gravă.”

Informațiile furnizate de Departamentul Instituțiilor Penitenciare Asociației Promo-Lex atestă o insuficiență a cadrelor medicale în sistem, or numărul lucrătorilor medicali raportat la cel al persoanelor din penitenciare era, în 2018, de 205 la circa 8000 de deținuți.

De altfel, pentru condițiile de detenție degradante din penitenciare, Republica Moldova și-a atras cu regularitate condamnări și încă există temeiuri pentru eventuale dosare pierdute. Potrivit Promo-lex, în 2021, în penitenciarele din Republica Moldova au murit 41 de persoane. În aproape 90 la sută dintre cazuri, decesele au survenit în spitalul penitenciarului numărul 16.

Imprimare