În urma reorganizării hărții instanțelor de judecată, în curs de desfășurare, este prevăzut că judecătorii din Republica Moldova nu mai examinează toate tipurile de dosare – civil, penal, insolvabilitate etc., ci se specializează într-un anumit domeniu. Acest fapt sporește gradul de profesionalism din partea judecătorilor și, în consecință, gradul de încredere din partea cetățenilor în justiție. Astfel, specializarea judecătorilor a fost introdusă în reforma instanțelor de judecată pentru a reduce durata proceselor și riscul de erori. Citește în acest articol despre beneficiile specializării judecătorilor, starea de fapt și ce fac autoritățile Republicii Moldova pentru a aduce justiția mai aproape de oameni.
Ce beneficii aduce specializarea judecătorilor?
Odată cu specializarea tuturor judecătorilor, calitatea justiției va crește. La fel, și eficiența instanțelor de judecată. Specializarea judecătorilor, care este în creștere în Europa, este necesară din cauza legislației tot mai complexe și a volumului mare de muncă a judecătoriilor. Asta înseamnă că din moment ce un judecător examinează doar un singur tip de dosare, de exemplu penale, atunci hotărârile emise de el vor fi mai calitative. Și asta pentru că magistratul activează doar în domeniul penal.
Ce avem în prezent?
Judecătoria Chișinău și Bălți au devenit specializate în ianuarie 2017. Adică, în aceste instanțe, judecătorii sunt specializați pe dosare penale, civile sau în care sunt vizați minorii. Aici specializarea a fost posibilă deoarece atât în instanța din Chișinău, cât și în cea din Bălți activează un număr relativ mare de judecători.
Restul judecătoriilor sunt specializate doar dacă au 10 sau mai mulți judecători, precum e dictat de Legea cu privire la reorganizarea instanțelor. Însă, odată cu trecerea tuturor judecătoriilor în sediul unic, care se preconizează pentru cel târziu anul 2027, numărul judecătorilor se va mări, ceea ce înseamnă că judecătoriile vor putea activa pe domenii specifice.
Astfel, după Chișinău și Bălți, următoarea instanța care activează în baza specializărilor este cea din Strășeni. La sfârșitul anului 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demersul președintelui instanței din Strășeni în acest sens. O altă instanță care a solicitat specializarea judecătorilor a fost cea din Orhei. La începutul anului, Consiliul Superior al Magistraturii a examinat un demersul președintelui instanței din Orhei. Solicitarea de specializare a fost făcută doar pentru sediul central al judecătoriei.
În același timp, la începutul anului 2018 s-a produs specializarea judecătorilor pe dosare de insolvabilitate. În urma unor modificări efectuate la Codul de procedură civilă, competențele de examinare a dosarelor de insolvabilitate au fost transferate de la curțile de apel în judecătoriile de fond.
Pentru a nu bloca procesul de examinare a acestor tipuri de dosare, judecătorii de fond din fiecare instanță din țară au fost instruiți și, ulterior, specializați. Astfel, la Judecătoria Chișinău sunt 10 judecători specializați în acest domeniu. În același timp, la Curtea de Apel Chișinău sunt formate două complete specializate pe insolvabilitate, iar la Curțile de Apel din Comrat și Cahul, câte un complet specializat. În judecătoriile din raioane este câte un judecător specializat pe dosare de insolvabilitate. Anterior, și la Curtea Supremă de Justiție a fost format un complet de judecători specializați pe asemenea dosare.
Pentru a înțelege mai bine cum funcționează specializarea judecătorilor, am examinat cum sunt repartizați magistrații de la Judecătoria Chișinău. De exemplu, la sediul Botanica, care este și sediul central al Judecătoriei, sunt 26 de judecătorii: 13 examinează dosare pe cauze civile, iar opt – pe cauze penale. La sediul Centru al Judecătoriei Chișinău sunt 45 de judecători specializați pe cauze civile și penale. Dintre aceștia,10 judecători examinează dosarele de insolvabilitate.
În prezent, per total, la Judecătoria Chișinău, în toate sediile, activează 143 de judecători, din 150 cât ar trebuie să fie. Dintre aceștia, 87 sunt specializați pe cauze civile, 46 pe cauze penale și 10 pe dosare de insolvabilitate. În viitorul apropiat, actualele sedii ale Judecătoriei Chișinău (Centru, Buiucani, Botanica, Ciocana, Rîșcani) vor fi specializate. Adică toți judecătorii specializați pe un anumit domeniu vor fi concentrați în același sediu. Anterior, se discuta ca, de exemplu, sediile Centru și Botanica să examineze dosarele civile, sediul Buiucani – cele penale și în celelalte sedii – restul tipurilor de dosare, însă o decizie finală urmează să fie luată. Până atunci, instanțele urmează să rezolve impedimentele de ordin tehnic.
Specializarea judecătorilor a adus un suflu nou justiției din Republica Moldova. Dosarele sunt examinate cu mai mult profesionalism, ceea ce face ca cetățenii să aibă mai multă încredere că vor avea parte de procese echitabile, iar erori din partea judecătorilor nu vor fi admise.