La finele lunii ianuarie, Republica Moldova a participat la cea de-a 40-a sesiune a Evaluării Periodice Universale a drepturilor omului (EPU) a ONU.
În cadrul sesiunii a fost examinată situația drepturilor omului în țară, precum și progresul atins în ultimii cinci ani. Au fost evaluate progresele și regresele în sectoare cheie pentru dezvoltarea țării – reforma judiciară și accesul la justiție, acțiuni pentru promovarea egalității, toleranței și non-discriminării în societate, prevenirea traficului de ființe umane, combaterea violenței domestice și de gen, dar și situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a R. Moldova.
Au fost formulate 215 recomandări specifice, atât cu privire la angajamentele internaționale ale Republicii Moldova, cât și recomandări tematice sau cu privire la structura instituțională la nivel național. Un comunicat al Ministerului Justiției arată că „recomandările vor fi reflectate în programele și politicile guvernului moldovean pentru o mai bună protecție a tuturor drepturilor omului în țară”.
În toamna anului 2016, la sesiunea de la Geneva, autoritățile moldovene au primit 209 recomandări din partea mai multor state. Cele mai multe au vizat combaterea discriminării, inclusiv a crimelor de ură și prejudecată (29), protecția drepturilor femeilor (26); protecția drepturilor minorităților (14); combaterea torturii și a relelor tratamente (11); combaterea traficului de ființe umane (10); protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități (10); consolidarea instituțiilor naționale pentru protecția drepturilor omului (9); apărarea drepturilor copiilor (9).
Ce se întâmplă la nivel național după acceptarea de către stat a recomandărilor EPU? Într-o notă informativă a Oficiului Avocatului Poporului, se menționează că Guvernul este responsabil de realizarea acestora la nivel național, cu suportul și în colaborare cu donatorii externi, societatea civilă, instituțiile pentru drepturile omului. Implementarea recomandărilor se poate face inclusiv prin includerea acestora în politicile naționale sau diverse legi. De asemenea, societatea civilă și instituțiile pentru drepturile omului contribuie atât la realizarea recomandărilor, cât și la monitorizarea și evaluarea activității guvernului și îndeplinirii acțiunilor asumate.
Evaluarea Periodică Universală se desfășoară o dată la 4 ani și implică o revizuire a evoluțiilor în domeniul drepturilor omului din toate statele membre ale ONU. Republica Moldova a trecut de două ori prin acest exercițiu – în 2011 și 2016, fiind la moment la cel de-al 3-lea ciclu de evaluare.