La o zi după ce Legea nr.143 pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale a fost promulgată de președinta Maia Sandu, Partidul Socialiștilor (PSRM) a contestat-o la Curtea Constituțională. Deputații PSRM Adela Răileanu și Grigore Novac consideră că modificările operate încalcă mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova, precum și acte internaționale privind drepturile omului.
La începutul lunii iunie, legislativul de la Chișinău a aprobat proiectul de lege ce are drept scop prevenirea și combaterea dezinformării și a răspândirii informațiilor false în spațiul mediatic. Astfel, noile amendamente instituie noțiunea de dezinformare, care înseamnă „răspândire intenționată a informațiilor false, create pentru a dăuna unei persoane, unui grup social, unei organizații sau securității statului”.
De asemenea, se interzice retransmisia programelor audiovizuale de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic produse în alte state decât cele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și țările care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a emisiunilor de divertisment care nu au un conținut militarist. Federația Rusă nu a ratificat convenția vizată. La fel, potrivit legii, furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale care, indiferent de proveniența lor, justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război şi crimele împotriva umanității sau incită la ură.
Recent, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a precizat în cadrul unei ediții a emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”, de la RliveTV, că pentru difuzarea conținuturilor calificate drept dezinformare se instituie un nou prag de sancțiuni – amenzi până la 100.000 de lei. „Consiliul Audiovizualului obține prerogativa de a suspenda dreptul la publicitate. În cazul dezinformării va exista dreptul de a suspenda licența până la 7 zile, iar acest lucru se poate întâmpla și în perioada electorală, perioadă foarte importantă, când asistăm la o abundență de dezinformare ”, a spus Liliana Vițu.
Contestând modificările legale la Curtea Constituțională, PSRM a insistat că acestea „instituie în manieră disproporțională norme menite să „cenzureze” informația „incomodă” difuzată public, precum și măsurile de atragere la răspundere pentru „dezinformare” și, nu în ultimul rând, să „stranguleze” agenții economici de profil”.