Salariul para-juriștilor a fost majorat cu 150%. Astfel, practic cei mai slab remunerați profesioniști din domeniul asigurării accesului la justiție, începând cu 1 februarie, vor primi un salariu de 4100 de lei brut, a decis Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat (CNAJGS).
Para-juriștii sunt angajați de către CNAJGS și plătiți din bugetul de stat. Responsabilitatea lor este consultarea juridică primară a comunității din care ei fac parte. Și asta înseamnă nu doar oferirea de informații și orientarea către organele competente atunci când persoana are o problemă, dar, mai ales, educarea juridică a oamenilor. În R.Moldova activează 82 de para-juriști, majoritatea în localitățile rurale. Practic întreaga asistență juridică primară garantată de stat este în sarcina para-juriștilor, iar pentru remunerarea lor sunt direcționate aproximativ 3% din bugetul anual al CNAJGS (datele pentru anul 2021).
Cuantumul remunerării lunare a para-juriștilor, de 1640 de lei brut, a fost stabilit în 2013 și nu a mai fost revizuit decât acum. Din această cauză, fluctuația cadrelor era foarte mare, iar în unele localități/raioane, deși era nevoie de astfel de specialiști, nu se găseau persoane interesate. ”Fluctuația cadrelor la noi este destul de mare. Oamenii vin, pentru că e ceva interesant, ceva nou, dar remunerarea este foarte mică și pleacă. Totuși rămân cei care îndeplinesc această muncă cu plăcere și în plus au încă o funcție care le aduce un venit suplimentar”, spunea Veronica Chirnicinîi, președinta Asociației Naționale a Para-juriștilor din Moldova și para-juristă în satul Logănești din Hâncești, în episodul podcastului Cu DREPTul dedicat activității para-juriștilor.
În alt episod Cu DREPTul, Victor Zaharia, preşedintele Consiliului Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat, spunea despre situația remunerării para-juriștilor că este „tristă de tot”.
„Este adevărat că este un salariu sau o remunerare mai mult decât modestă. Este o problemă, este acută, dar soluționarea ei vine în funcție de context”, a explicat Zaharia.
„Numărul de para-juriști în anul 2019 a ajuns la cifra de 62. În anul 2020, numărul de unități nu a fost extins, din cauza numărului mare de unități vacante. Or, remunerarea mai mult decât simbolică în mărime de 1640 lei lunar (brut) pentru efortul intelectual depus, nu motivează deloc asumarea acestei responsabilităţi faţă de membrii comunităţilor din care provin para-juriştii. Totuși, în anul 2021, numărul de unități a fost extins până la 67”, se explică în cel mai recent raport de activitate public al CNAJGS.
Profesia de para-jurist este una relativ nouă pentru R.Moldova, de aproape 5 ani cu acte în regulă, adică inclusă în Registrul profesiilor și de 13 ani de când a fost lansată această activitate ca un proiect-pilot de către Fundația Soros cu scopul de a abilita juridic comunitățile rurale.
„Rețeaua de para-juriști este un lucru absolut minunat, care ne facilitează și nouă lucrul. Noi colaborăm și încercăm să acoperim un număr cât mai mare de oameni informațional și să avem un impact asupra schimbărilor în viețile oamenilor”, a declarat în cadrul podcastului Cu DREPTul Olesea Tabarcea, directoarea executivă a Clinicii Juridice Bălți, care este una dintre puținele organizații de profil din afara Chișinăului prezentă și în localitățile rurale, acolo unde este cea mai acută nevoie de serviciile juridice.
Olesea Tabarcea este convinsă că locuitoriii zonelor rurale sunt printre cei mai vulnerabili din perspectiva accesului la justiție și că acest drept poate fi realizat atunci când în fiecare localitate ar fi o persoană-resursă, cum este para-juristul, care să ghideze, să redirecționeze sau să sfătuiască persoana cum să acceseze serviciile juridice mai ușor.
„Cel mai bun pas în realizarea dreptului sau facilitarea accesului la justiție este de a avea câte o resursă în fiecare localitate. Eu înțeleg că asta este ideală situație sau este o idealizare a situației, dar este posibilă, statul are această capacitate, doar că oamenii să fie motivați, să-și dorească să îmbrățișeze această profesie de para-jurist”, este convingerea Olesei Tabarcea.