Prima zi a concursului – participanții își exprimă așteptările

Programul pentru Justiție Transparentă s-a alăturat Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) în organizarea celei de-a doua ediții a hackathon-ului național privind sectorul justiției. JUSTHack II este un concurs IT dedicat problemelor privind accesul la justiție. Evenimentul de trei zile, desfășurat în perioada 17 – 19 noiembrie 2017, a reunit 15 participanți – tineri juriști, studenți la IT și drept, dezvoltatori de aplicații, ingineri și programatori, precum și liceeni pasionați de programare și justiție. Timp de 72 de ore, participanții au avut sarcina de a identifica o soluție care ar putea să îmbunătățească accesul la informații în sectorul justiției din Moldova.

Participanții hackathon-ului dezbat idei despre modalitățile de aplicare a tehnologiilor informaționale în sectorul justiției

Prezentarea aplicației Moldova Legal Map – câștigătoarea concursului JUSTHack II

Patru echipe au concurat pentru oportunitatea de a beneficia de sponsorizare care le-ar permite să-și lanseze produsul realizat în cadrul hackathon-ului.

Reprezentanții Programului pentru Justiție Transparentă au oferit câte o sesiune de mentorat de două ore pentru fiecare echipă participantă. Mentorii au ghidat participanții prin potențialele subiecte de proiect, cum ar fi sporirea accesului la justiție, promovarea mecanismelor alternative de soluționare a disputelor și implementarea instrumentelor IT, care ar ajuta cetățenii să navigheze mai ușor în sistemul juridic. Membrii Programului pentru Justiție Transparentă au participat la evaluarea soluțiilor IT propuse în cadrul hackathon-ului.

În calitate de câștigătoare, a fost aleasă aplicația mobilă Moldova Legal Map pentru platforma Android, care facilitează căutarea datelor de contact ale juriștilor, parajuriștilor, notarilor, avocaților, mediatorilor, ofițerilor de poliție, procuraturilor, instanțelor judecătorești, departamentelor fiscale, instituțiilor și agențiilor guvernamentale, precum și centrelor naționale din Moldova. Echipa câștigătoare a obținut sponsorizare parțială pentru proiectarea, implementarea și promovarea aplicației în Moldova.

Imprimare