Directorul Programului pentru Justiție Transparentă Cristina Malai, Ministrul Justiției Vladimir Cebotari și Președintele Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu fac schimb de Protocol de Colaborare semnat

La 4 august 2017, Programul pentru Justiție Transparentă a semnat un Protocol de Colaborare (Protocol) cu Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii. Protocolul stabilește fundamentul cooperării dintre principalele organe judiciare în următorii doi ani. Părțile semnatare s-au angajat să colaboreze strâns în cadrul reformei judiciare, pentru a reduce corupția și a spori nivelul de responsabilizare și transparență în activitatea judecătorilor, dar și în sectorul justiției la general. Programul pentru Justiție Transparentă va introduce instrumente bazate pe internet și soluții tehnologice inovatoare pentru fortificarea sistemului judecătoresc.

Principalele obiective evidențiate în Protocol reflectă așteptările prioritare, printre care sporirea eficienței sistemului judecătoresc, îmbunătățirea reorganizării și optimizării instanțelor, modernizarea sistemului PIGD, eficientizarea fluxului de dosare, aplicarea standardelor de performanță și sporirea accesului public la informații din sectorul justiției.

În parteneriat cu Ministerul Justiției și Consiliul Superior  al  Magistraturii, Programul pentru Justiție Transparentă depune eforturi pentru obținerea rezultatelor de care să beneficieze judecătorii, cetățenii, care vin în contact cu instanțele judecătorești și publicul larg. Rezultatele scontate:

  • Toate instanțele vor fi conectate la versiunea modernizată a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD);
  • Toți judecătorii și personalul instanțelor judecătorești vor fi instruiți în utilizarea sistemul PIGD;
  • În PIGD vor fi integrate serviciile e-Notificare și e-Dosar, disponibile online publicului;
  • Noii indicatori de performanță judiciară vor fi accesibili online;
  • Site-urile modernizate ale instituțiilor judiciare vor permite tuturor cetățenilor, inclusiv persoanelor cu dizabilități, să acceseze informații actuale despre sistemul judecătoresc.

Reprezentanții sectorului justiției și-au exprimat sprijinul ferm față de fortificarea sistemului judecătoresc și a sectorului justiției în general, astfel încât acestea să servească mai eficient interesele cetățenilor.

Imprimare