Crizele regionale din ultimii ani par să aibă un impact negativ asupra respectării drepturilor omului și duc la creșterea cazurilor de violență în familie. Concluzia a fost formulată în cadrul conferinței internaționale în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, organizată de coaliția națională „Viața fără violență” și ce s-a desfășurat între 25-27 octombrie, la Chișinău. Experții au insistat că autoritățile ar trebui să pună mai mult accent pe prevenirea violenței decât pe pedepsirea agresorilor.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a atras atenția că deseori la baza cazurilor de violenței stau stereotipurile de gen.
„Depășirea acestei situații este, din punctul meu de vedere, o istorie de succes care trebuie împărtășită cât mai des. Încă suntem o societate patriarhală, iar subiectul egalității de gen încă este un subiect matriarhal. Trebuie să luptăm și pentru participarea bărbaților în aceste discuții, întrucât bărbații sunt încă o minoritate în discuțiile referitoare la egalitate de gen, rolul femeii în societate, abilitatea economică a femeilor, în special din categoriile social vulnerabile, combaterea violenței în bază de gen și a hărțuirii”, a menționat ministrul Spatari.
Datele cu care operează autoritățile arată că una din trei femei începând cu vârsta de 15 ani și peste a fost supusă violenței fizice sau sexuale de cel puțin o dată în viață. Pandemia de COVID-19 a complicat și mai mult situația victimelor ce se confruntă cu abuzuri, este constatarea coordonatoarei Coaliției Naționale „Viața fără Violență”, Veronica Teleucă.
„Războaiele trec, crizele se termină, însă violența față de fete și femei și violența domestică rămân. Așa a fost acum 10 ani, acum 20 de ani și acum 30 de ani. Ne dorim să discutăm despre violența în societățile patriarhale, unde femeilor timp de sute de ani li s-a îngrădit dreptul la exprimare, unde discriminarea, hărțuirea, violența a fost și este normalizată, justificată, tăcută. Toate suntem diferite, dar toate am trecut prin aceleași experiențe sau cunoaștem pe cineva care a trecut prin experiențe similare: de a fi discriminată, de a fi redusă la tăcere, de a fi intimidată”, a constatat coordonatoarei Coaliției Naționale „Viața fără Violență”.
În toamna anului 2021, Republica Moldova a ratificat Convenția pentru prevenirea și combaterea violenței, cunoscută drept Convenția de la Istanbul. Deputata în Parlamentul Republicii Moldova, Doina Gherman, președinta Comisiei Politică Externă, a dat asigurări că o dată cu obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, autoritățile moldovene practic au lansat procesul de punere în aplicare a prevederilor convenției.
„Până în luna noiembrie avem de votat un șir de proiecte de lege care au ajuns în parlament, dar sunt în proces legislativ. Recent am avut consultări publice pe proiectul de lege elaborat de către Ministerul Justiției, care vine să asigure drepturile și demnitatea femeilor în cazurile de infracțiune sexuală și violență în familie. Trebuie să continuăm această luptă deloc ușoară pentru drepturile femeilor noastre, pentru egalitate, echitate și toleranță zero față de violența împotriva femeilor”, a insistat Doina Gherman.
Președinta Comisiei politică externă din cadrul parlamentului a observat însă că prevederile Convenției de la Istanbul, deși foarte bune, mai greu își vor atinge scopul fără implicare umană. Și asta pentru că victimele violenței au nevoie, întâi de toate, de solidaritate și empatie.