Potrivit celui mai recent Barometru al Opiniei Publice, corupția se află în topul listei de îngrijorări ale cetățenilor Republicii Moldova. De asemenea, oamenii au așteptări foarte mari față de guvernare în ce privește procesul de luptă împotriva corupției. De partea cealaltă, nivelul de încredere în agențiile de aplicare a legii sunt destul de mici. Bunăoară, Centrul Național Anticorupție are parte de încrederea a 27 la sută dintre cetățeni, în timp ce nivelul de neîncredere este de 67%. Situația este similară și în cazul Procuraturii Generale care are un nivel de încredere de 30 %, în timp ce neîncrederea este de 65 %. 

În cadrul Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a atras atenția că cea mai mare amenințare cu care se confruntă justiția este corupția din interiorul sistemului.

„Înțeleg ce înseamnă transparența în sistemul de justiție și asta nu există în Republica Moldova. Din păcate, mai sunt procurori și judecători care abuzează de pozițiile lor și acceptă mite pentru a-și umple buzunarele, în loc să urmeze jurământul pe care l-au depus: să respecte legea și să acționeze în interesul țării și al cetățenilor. (…) Mi-am propus să fac tot ce-i posibil pentru ca Procuratura Anticorupție să fie mai transparentă în toate deciziile luate. Asta îi va ajuta pe cei din sistem, inclusiv judecători, procurori și avocați”, a punctat Veronica Dragalin. 

La 16 septembrie, Procuratura Generală a anunțat că „un avocat a fost reținut în flagrant pentru fapte de corupție, manifestate prin transmiterea unei mite în sumă de 10 000 de euro la un procuror, pentru ca acesta din urmă să adopte o decizie favorabilă pe o cauză penală, aflată în gestiunea sa”. Comentând acest caz, procurora șefă la Procuratura Anticorupție a numit operațiunea una „de succes”. 

„Vom continua aceste tipuri de investigații până când vom scoate criminalii toxici din interior care distrug încrederea publicului în instituțiile și sistemul nostru de justiție”, a insistat Veronica Dragalin.

În opinia președintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, autoritățile și responsabilii din justiție ar trebui să dea dovadă de mai multe rezultate în procesul de realizare a reformelor.

„Noi avem nevoie de garanții că procurorii nu vor abuza și că judecătorii nu vor interpreta tendențios legea. De asemenea, avem nevoie de o simplificare a procedurilor așa încât să ușurăm lucrul procurorilor și ofițerilor de urmărire penală”, a punctat Vladislav Gribincea. 

De partea cealaltă, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a insistat că reforma în justiție nu se face „peste noapte”, explicând care sunt etapele reformării sistemului. El a scos în evidență reforma pre-vetting (verificarea integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și colegiile acestora), care este în desfășurare, precizând că până la finele acestui an ar trebui să fie prezentat noua componență a CSM. 

Sergiu Litvinenco s-a referit și la reformarea Curții Supreme de Justiției – proiectul de lege a fost definitivat și urmează să fie expediat Comisiei de la Veneția pentru expertizare.

„Așa cum am mai spus anterior, ne dorim ca schimbările să se întâmple mai repede, și în răstimpul acesta în care avem voința politică puternică. Dar cu toții înțelegem că reforma justiției nu se face peste noapte. Este nevoie de puțină răbdare, pentru că nu viteza cu care se realizează reformele este importantă, ci calitatea acestora, pentru că ne dorim rezultate care să reziste în timp, indiferent de cine va veni la guvernare”, a conchis ministrul Litvinenco.

Experți ai Centrului de Resurse Juridice din Moldova au atras atenția pe parcursul forumului că transformarea justiției în democrațiile în tranziție nu a fost niciodată ușoară. Potrivit lor, rezistența sistemului de justiție și a celor care văd în justiția independentă un pericol personal, experiența limitată a echipei de guvernare, dar și resursele umane și financiare limitate – sunt doar unele dintre provocările existente. Acestea, în tandem cu instabilitatea regională și consecințele pandemiei, fac din reformarea reală a justiției și combaterea marii corupții o țintă foarte greu de atins. 

Imprimare