Membrii Comisiei pre-vetting au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că la începutul lunii iulie va începe evaluarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Vor fi evaluați atât candidații în parte, cât și membrii familiei sau persoanele apropiate. Candidații vor trebui să treacă mai multe etape. La prima, vor completa un chestionar de etică și declarația de avere și interese personale. Ulterior, fiecare va fi invitat la o audiere publică. Membrii Comisiei, din care fac parte trei experți internaționali, spun că vor începe cu evaluarea membrilor CSM, așa încât în septembrie acesta să aibă o nouă componență.

Fosta magistrată Tatiana Răducanu, membră a Comisiei pre-vetting, a spus că vor fi analizate inclusiv legăturile personale ale candidaților cu sistemul de justiție și cu cel public, dar și în ceea ce privește veniturile și cheltuielile acestora.

„Declarația conține niște prevederi mai detaliate, ce țin de stilul de viață a judecătorului și procurorului, cheltuielile. Se are în vedere vacanțele luxoase peste hotarele țării, cheltuielile pentru plata școlilor private foarte scumpe și alte cheltuieli pe care fiecare trebuie să le justifice”, a precizat Tatiana Răducanu, adăugând că în procesul de evaluare se vor solicita informații relevante de la autoritățile fiscale.

Președintele Comisiei, Herman von Hebel, a menționat că misiunea sa și a colegilor săi este de a se asigura că doar candidați care îndeplinesc cele mai înalte standarde de integritate financiară și etică vor fi eligibili pentru organele de autoadministrare din domeniul justiției.

„Ne dăm seama cât de important este acest proces de evaluare în contextul consolidării independenței, imparțialității și eficacității sistemului de justiție din Republica Moldova, dar și necesitatea de a spori credibilitatea sistemului de justiție pentru poporul Republicii Moldova. (…) Pentru noi este incredibil de important să demonstrăm că acest proces este echitabil față de candidați, dar este și transparent. Fiind judecător în Olanda, știu că e foarte important să creezi un sistem care beneficiază de încrederea populației și știu că există provocări în acest sens”, a declarat Herman von Hebel.

Reprezentanții Partidului Socialiștilor spun că vor monitoriza activitatea comisiei, sugerând că există posibilitatea ca printre viitorii judecători și procurori să existe persoane loiale guvernării. „Vom monitoriza cum va activa această comisie și reprezentantul pe care noi l-am delegat de asemenea va veghea ca toate procedurile să fie în conformitate cu legea, să nu se întâmple ca viitorii candidați ai CSM și CSP să se îngălbenească”, a declarat deputatul socialist Vasile Bolea, în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie”, o coproducție a Europei Libere și televiziunii publice M1.

Sursa foto: pagina de Facebook – Comisia Pre-vetting

Imprimare