La finele lunii noiembrie, autoritățile moldovene au fost vizitate de reprezentantele OSCE pentru combaterea corupției – Irene Charalambides, vicepreședinta Adunării Parlamentare a OSCE și Anita Ramasastry, reprezentantă specială pentru combaterea corupției a președintelui în exercițiu al OSCE. În declarațiile pe care le-au făcut la Chișinău, reprezentantele OSCE au subliniat necesitatea asigurării implementării celor mai bune practici în promovarea politicilor guvernamentale de sprijinire a afacerilor și de combatere a corupției.
„Moldova, ca și toate țările OSCE, s-a angajat să respecte principiile de bază anticorupție, ce oferă o bază solidă de promovare a unui mediu de afaceri temeinic și a unei stabilități politice. Pentru ca acest lucru să devină realitate, este nevoie de voință politică susținută. OSCE poate juca un rol crucial în sprijinirea acestor eforturi”, a menționat Anita Ramasastry în cadrul întâlnirii din 22 noiembrie, cu reprezentanți ai societății civile. Între altele, în timpul ședinței s-au discutat și despre instrumentele alternative de soluționare a litigiilor pentru întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv prin mediere.
Activitatea Comisiei Pre-Vetting
Într-un interviu pentru Europa Liberă, reprezentantele OSCE au formulat mai multe așteptări de la autoritățile Republicii Moldova, referindu-se inclusiv la activitatea Comisiei Pre-Vetting, ce se află în prezent în proces de evaluare a candidaților la funcțiile vacante din Consiliul Superior al Magistraturii.
„Corupția seacă economiile. Atunci când milioane sau miliarde de dolari, euro sau lei părăsesc țara, ce se lasă în urmă în ceea ce privește promovarea dezvoltării economice și prosperității oamenilor? Deci, este o amenințare pentru democrație, dar și pentru reziliența economică. (…) Pentru securitate, la fel. Dacă guvernul nu are suficiente fonduri și nu se bucură de încrederea oamenilor, atunci nu are stabilitatea necesară pentru a promova pacea și securitatea în interiorul țării. Deci, pentru un viitor sigur, corupția trebuie stârpită de la rădăcină, iar guvernul trebuie să dea exemplu”, a fost mesajul Anitei Ramasastry.
Așteptările șefei Procuraturii Anticorupție
Vicepreședinta Adunării Parlamentare a OSCE, Irene Charalambides, și-a exprimat speranța că actuala șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, va beneficia de sprijin din partea sistemului de justiție pentru a duce la bun sfârșit reformele ce și le-a asumat în fața cetățenilor.
„Sistemul este întotdeauna extrem de puternic. E o chestiune de cultură, de felul în care gândesc oamenii, de cât de pregătiți sunt oamenii să schimbe modul în care au trăit mulți-mulți ani. Deci, sunt sigură că munca pe care trebuie să o facă procurora anticorupție este dificilă și ea va avea nevoie de tot sprijinul pe care-l poate obține pentru asta. Nu e o sarcină ușoară, va avea obstacole imense în cale, dar să sperăm că va fi hotărâtă să-și facă jobul în mod corect și va schimba lucrurile care trebuie schimbate”, a menționat Irene Charalambides.
La 19 noiembrie, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, Veronica Dragalin a atras atenția că în ultima perioadă a devenit „deranjantă pentru cei care erau obișnuiți să aibă „ieșire” la procuratură. „Eu sunt in această funcție pentru a-mi face lucrul de procuror. Corupții au înțeles deja tare bine acest lucru și sunt deranjați, chiar speriați. De asta au început să-mi ceară demisia. Care nu se va întâmpla”, a declarat procurora Dragalin.
„Demnitarii servesc poporul și nu intereselor altcuiva”
Reprezentantele OSCE pentru combaterea corupției au îndemnat, între altele, politicienii moldoveni să țină cont de interesele cetățenilor atunci când adoptă legi sau iau decizii. „Ei servesc poporul și nu pot servi interesele altcuiva, ale unor companii, ale unor persoane. Trebuie să ai o anumită cultură pentru a înțelege aceste noțiuni. Nu e vorba doar despre lege, e și despre etică. (…) În calitate de parlamentar, încerc să-i fac pe toți să înțeleagă, inclusiv pe colegii mei, că e [importantă] nu doar legea, dar și comportamentul politic corect. Nu mă pot implica în legislația care vizează membrii familiei mele, pe mine însămi sau o companie cu care am de-a face. De asemenea, este vorba de incompatibilitate. Uneori, sunt legi pe care, dacă le-ai vota, ar fi ca și cum te-ai autoservi. Aceste lucruri trebuie evitate și parlamentul trebuie să aibă un cod de conduită solid, pentru a-i cerceta pe parlamentarii care nu au un comportament etic”, a menționat vicepreședinta Adunării Parlamentare a OSCE, Irene Charalambides.