Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că prevederile Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută mai ales cu denumirea de Convenția de la Istanbul, „nu vin în conflict” cu articolele constituționale ce se referă la libertatea de conștiință și dreptul la educație.

Astfel, marți, 18 ianuarie, Înalta Curte a respins sesizarea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) prin care s-au arătat îngrijorați că ratificarea Convenției duce la încălcarea prevederilor Constituției R. Moldova privind libertatea de conștiință, dreptul la educație și duce, de asemenea, la subminarea instituției familiei, protejată de Constituție.

În argumentarea deciziei sale, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a făcut precizarea că documentul vine să descurajeze violența împotriva femeilor, să combată stereotipurile de gen și să promoveze egalitatea dintre femei și bărbați. În acest caz termenul de gen are rol de atribut social pentru femei și bărbați, a spus Domnica Manole. „Această definiție socială nu este în niciun caz menită să înlocuiască definiția biologică, a adăugat ea. 

În plus, președinta Înaltei Curți i-a liniștit pe unii părinți conservatori și lideri ai bisericii că documentul internațional ratificat de R. Moldova „nu interferează” cu propriile convingeri religioase de a-și educa copiii în familie așa cum doresc ei. În același timp, în ce privește educația, Convenția lasă statelor semnatare o marjă de manevră suficientă pentru a promova egalitate de gen, toleranța, respectul reciproc, rezolvarea non-violenta a conflictelor în relațiile interpersonale, a mai adăugat Domnica Manole.

Președinta Curții Constituționale a amintit despre poziția Comisiei de la Veneția care, într-o opinie formulată la 15 decembrie, a ajuns la concluzia că prevederile Convenției de la Istanbul nu contrazic articolelor Constituției R. Moldova, invocate de deputații din Blocul Socialiștilor și Comuniștilor. Experții Comisiei au atras atenția însă că este prerogativa Curții Constituționale a R. Moldova să verifice dacă un tratat internațional este sau nu în acord cu legea fundamentală a țării. Pe de altă parte, însăși Constituția R. Moldova precizează că tratatele internaționale privind drepturile omului au prioritate, în cazul unui conflict cu legislația locală”, se arată în documentul Comisiei.

Imprimare