În aprilie 2021, Curtea Supremă din India a implementat SUPACE (Portalul Curții Supreme pentru asistență în eficienizarea instanțelor) pentru a asista instanțele din diferite districte cu numărul lor de cauze pendinte. Potrivit unui articol al lui S. Shanthi, „aproximativ 3.81 milioane de cazuri sunt pendinte în diferite instanțe districtuale și taluka din India și mai mult de o sută de mii de cazuri sunt încă nesoluționate de mai mult de 30 de ani.“ SUPACE își propune să contribuie la ameliorarea situației în acest sens prin menținerea unui număr mare de documente digitalizate ale instanțelor. De asemenea, acesta urmărește să sporească eficiența judecătorilor prin căutarea în documente a unor detalii relevante pentru un anumit caz și prin asigurarea judecătorilor cu un rezumat al anumitor documente, dacă este necesar. 

Deși unele persoane s-ar putea simți stânjenite de utilizarea inteligenței artificiale în sistemul judiciar, SUPACE nu va fi utilizat în scopuri decizionale. Într-un articol semnat de Mannu Matthew, fostul Președinte al Curții Supreme de Justiție din India, este precizat că SUPACE va fi utilizat doar la colectarea și analiza datelor. Matthew explică, de asemenea, că inteligența artificială în sectorul judiciar nu este ceva nou. De exemplu, Statele Unite utilizează mai multe sisteme algoritmice pentru a ajuta judecătorii să ia decizii legate de cauțiune, sentință și eliberare condiționată. Cele mai populare și cunoscute sisteme sunt COMPAS (Stabilirea profilului de gestionare a contravenientului corectiv pentru sancțiuni alternative) și PSA (Evaluarea siguranței publice). Și China a folosit inteligența artificială în propriul sistem judiciar, având peste o sută de roboți în diferite instanțe pentru a ajuta cu referințele. Prin urmare, SUPACE nu este nimic nou la scară globală, iar sistemele precum COMPAS din statele Unite au un rol mult mai influent în procesul decizional.

Concluzia este că, în cazul în care SUPACE poate accelera procesul decizional în instanțele indiene și poate reduce numărul mare de cauze nesoluționate, aceasta va contribui în mod pozitiv la înfăptuirea justiției în India. 

Anthony Ramazani, stagiar Millennium Partners

Photo: barandbench.com

Imprimare