Din 1 septembrie, părinții vor putea beneficia de o nouă opțiune de solicitare a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului, pe lângă cele două existente la moment. Astfel, părintele care iese în concediu de îngrijire a copilului va putea solicita indemnizația lunară pentru creșterea copilului, conform uneia dintre cele 3 opțiuni:
- De la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 1 an și 2 luni a copilului, în cuantum de 90% din baza de calcul pentru fiecare copil. Pentru perioada concediului pentru îngrijirea copilului după împlinirea vârstei de 1 an și 2 luni și până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu va fi acordată.
- De la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 2 ani și 2 luni a copilului, în cuantum de 60% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil pentru primele 12 luni de la acordarea concediului pentru îngrijirea copilului și 30% pentru următoarele 12 luni. În perioada concediului pentru îngrijirea copilului, după împlinirea vârstei de 2 ani și 2 luni și până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu va fi acordată.
- De la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până la data împlinirii vârstei de 3 ani a copilului, în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare copil.
În „Monitorul Oficial” din 5 august curent a fost publicată Legea nr. 195 din 14 iulie 2022 prin care au fost operate modificări în Legea nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, precum și în Codul muncii. Potrivit documentului, opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu va mai putea fi modificată ulterior. Totodată, concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului va putea fi folosit de ambii părinți alternativ, în fracțiuni, conform disponibilității fiecăruia, cu condiția să nu se suprapună fracțiunile.
Potrivit autorilor, inițiativa legislativă are drept scop asigurarea echilibrului între muncă și viața de familie, precum și mai multe opțiuni de implicare a taților în îngrijirea copilului. „Prin implementarea acestor politici, ne dorim să susținem familiile cu copii mici din Republica Moldova, să le oferim mai multe oportunități și posibilități în alegeri atât pe plan profesional, cât și cel personal”, a declarat președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, în cadrul unui club de presă organizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație.
Potrivit deputatului, numărul de beneficiari ai indemnizației paternale, deși este în creștere, continuă a fi destul de mic. Anual se atestă o creștere cu circa 25 de puncte procentuale a numărului de tați ce beneficiază de indemnizație paternală. În cadrul aceluiași eveniment, reprezentanta adjunctă UNFPA Moldova, Natalia Plugaru, a subliniat faptul că noile prevederi vin în sprijinul familiilor și business-ului și reprezintă un prim răspuns la provocările și obstacolele care există în legislație și în societate.
„Studiul Generații și Gen indică o divizare inechitabilă a responsabilităților de îngrijire a copiilor și gospodăriei. Înregistrarea acestui proiect reprezintă un prim răspuns la provocările și obstacolele care există atât în legislație, cât și societate, ajutând astfel bărbații și femeile să aibă numărul dorit de copii, fără a fi nevoiți să aleagă între carieră sau familie”, a precizat Natalia Plugaru.
Într-un recent interviu pentru Europa Liberă, Alina Andronache, specialistă în cadrul Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”, a observat că urmare a acestor modificări, părinții vor avea mai multă flexibilitate pentru a decide cine și cât stă acasă cu copilul și care este cea mai potrivită opțiune a concediului de îngrijire a copilului pentru ei, având în vedere cariera fiecăruia dintre părinți, inclusiv posibilitățile financiare.
„Decizia este una benefică și pentru business. Noi am discutat aceste prevederi pe platforma Consiliului economic pe lângă prim-ministru, dar și cu sectorul privat, și deja sectorul privat își dă seama că nu poate să țină un loc liber mult timp și nu poate să aștepte un specialist doi sau trei ani de zile. Și mediul privat este interesat ca angajatorul să revină mai repede la muncă”, a atras atenția Alina Andronache.
Potrivit cercetării „Generații și Gen”, realizată de Fondul ONU pentru Populație, pentru ca Republica Moldova să nu rămână depopulată în următorii câțiva zeci de ani, ar fi bine ca fiecare cuplu să crească cel puțin trei sau mai mulți copii, susțin sociologii. În realitate, puține sunt familiile care se încumetă să aibă mai mult de doi copiii, iar tendința e în general să se limiteze la un singur copil, se arată în studiu.