Comisia de Pre-vetting va activa până la finele lunii iunie a anului viitor. Decizia a fost luată în cadrul ședinței plenare din 22 decembrie, când deputații au votat, în a doua lectură, modificări la Legea privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.
Astfel, termenul de activitate a Comisiei va fi extins cu șase luni, urmare a solicitării adresate de către Comisia de Pre-vetting Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului. Autorii documentului au mai propus modificări legislative care vizează procesul de lucru al Comisiei de evaluare: aspecte ce țin de termenele de procedură, modul de lucru cu datele cu caracter personal, precum și modalitatea de publicare a deciziilor Comisiei și a înregistrărilor video ale audierilor.
„Potrivit prevederilor legislației, Comisia urma să evalueze integritatea candidaților la funcțiile vacante din Consiliul Superior al Magistraturii, Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor, Colegiul disciplinar al judecătorilor, Consiliul Superior al Procurorilor, Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor, Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor și Colegiul de disciplină și etică din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, până la data de 31 decembrie”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.
În prezent, membrii Comisiei sunt în proces de evaluare a candidaților la funcțiile vacante din CSM. Respectiv, termenul a fost extins pentru a reuși evaluarea tuturor candidaților la funcțiile vacante din celelalte instituții și a judecătorilor Curții Supreme de Justiție.
Audierile candidaților sunt publice și au scopul de a clarifica neclaritățile rămase în rândul membrilor Comisiei în urma comunicării scrise cu candidații supuși evaluării. Toți candidații sunt invitați la audieri, unde pot răspunde la întrebările membrilor Comisiei, oferi explicațiile necesare și veni cu declarații pe final.
„Un candidat nu poate furniza informații, documente sau alte materiale, în timpul audierii dacă Comisia le-a solicitat anterior și candidatul nu le-a furnizat în termenul limită specificat. Dacă este considerat justificat, Comisia poate permite excepții”, se arată într-un anunț al Comisiei Pre-Vetting.
Conform art. 12 alin. (3) al Legii nr. 26 din 10.03.2022: „În cazul refuzului candidatului de a participa la audieri, ședința se va desfășura în lipsa acestuia, iar candidatul respectiv va fi evaluat în baza informațiilor acumulate de Comisia de evaluare.”