Încrederea publicului în sistemul judiciar este influențată direct de percepțiile publicului privind conduita judecătorilor, aceasta fiind reglementată, în Republica Moldova, de legislația națională, dar și de Codul de etică și de conduită profesională a judecătorului. Însă, acesta nu oferă răspunsuri concrete la întrebări ce țin de conduita judecătorilor. Și pentru a anticipa care este conduita potrivită în diverse situații, pe 4-5 aprilie 2019, douăzeci de judecători din instanțele naționale au participat la un atelier privind aplicarea Codului de etică.
Atelierul a fost organizat pentru judecători, dar și pentru reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și membrii Comisiei de etică din cadrul CSM cu susținerea Programului USAID pentru Justiție Transparentă. Atelierul a fost moderat de un expert din SUA, John Fields, ex judecător și președinte de instanță în SUA.
Comunicarea ex parte, relațiile cu presa, utilizarea rețelelor de socializare, antreprenoriatul au fost câteva din aspectele discutate în cadrul atelierului. „Judecătorii din Republica Moldova se confruntă cu aceleași provocări ca și judecătorii din Statele Unite ale Americii” a susținut John Fields. „În Republica Moldova sunt circa 400 de judecători și avem încrederea că Comisia de etică (din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii) ne va oferi răspunsuri la multe întrebări dificile” a adăugat Victor Micu, Președintele CSM.