Sursa foto: CDPD

Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități la justiție, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) a venit cu inițiativa să evalueze accesibilitatea a 24 clădiri judecătorești din Republica Moldova. Inițiativa CDPD a fost susținută de Consiliul Superior al Magistraturii și de mai mulți președinți ai instanțelor judecătorești din Moldova.

Activitatea de evaluare a accesibilității a fost salutată și de administrația Judecătoriei Comrat, care și-a manifestat deschiderea și transparența în abordarea problemei accesibilității. Doamna Ivanciuc Liudmila, șefa secretariatului Judecătoriei Comrat, în cadrul evaluării a comunicat: „Cu privire la lucrările de construcție și reparație al clădirii prioritate se pune respectarea standardelor de accesibilitate. Anul trecut a fost amenajată o rampă de acces la intrare în clădire. În scopul amenajării blocurilor sanitare la necesitășile persoanelor cu dizabilități, am apelat la Ministerul Justiției care ne-a oferit finanțe pentru accesibilizarea grupurilor sanitare din cele trei sedii ai Judecătoriei Comrat: sediul central mun. Comrat, sediul Ceadîr-Lunga, sediul Vulcănești. Lucrările urmează să înceapă în luna iulie 2020.”

Pentru a facilita proiectarea corectă a lucrărilor de accesibilizare, CDPD s-a angajat să furnizeze administrației instituției extras din normativele în vigoare, privind cerințele de accesibilitate a grupurilor sanitare pentru persoanele cu dizabilități.

Activitatea de evaluare a instanței s-a efectuat în baza unui chestionar privind respectarea normativelor de accesibilitate. În cadrul evaluării s-au descoperit unele neajunsuri față de cerințele de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități. În baza rezultatelor evaluării, CDPD va întocmi un plan de acțiuni privind accesibilizarea instanței, inclusiv privind eliminarea neajunsurilor existente, pe care îl va propune administrației instanței spre aprobare și implementare.

Pentru mai multe detalii, accesați pagina web a CDPD.

Imprimare