Membri ai societății civile și avocați prezintă recomandări pentru îmbunătățirea accesului la informațiile privind sistemul judecătoresc prin intermediul internetului

Accesul public la informații privind sectorul justiției are o importanță crucială pentru fortificarea încrederii societății în sistemul judecătoresc. De fapt, aceasta este o caracteristică centrală a unui stat liber și democratic.

USAID se află în fruntea activității de susținere a eforturilor Guvernului Moldovei privind implementarea reformei în sectorul justiției, punând tehnologiile moderne în serviciul instanțelor judecătorești. Începând cu 2007, poporul american a susținut Moldova consecvent în dezvoltarea unui sistem judecătoresc puternic, independent și transparent. Primul pas major în această direcție a fost instituționalizarea utilizării Programului de Gestionare a Dosarelor (PGD) în toate instanțele din țară și publicarea online a hotărârilor. Grație acestor schimbări, în prezent, mii de cetățeni, inclusiv jurnaliști și societatea civilă, pot accesa pe internet calendarul ședințelor de judecată, citații și hotărâri judecătorești.

Cu toate acestea, în ultimul an, societatea civilă și instituțiile mass-media și-au exprimat public îngrijorarea față de necesitatea deschiderii în continuare a sistemului judecătoresc. Astfel, a fost remarcată lipsa informațiilor la zi, disponibile public, privind fiecare dosar gestionat prin intermediul PGD, insuficiența informațiilor despre performanța instanțelor și probleme ce țin de navigarea pe site-urile web ale instituțiilor judiciare, în special pe Portalul Instanțelor Naționale de Judecată, pe pagina web a Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești și pagina Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Mai mult, aceste site-uri nu sunt suficient de adaptate la necesitățile persoanelor cu nevoi speciale și trebuie îmbunătățite considerabil.

Pentru a crește nivelul de acces a publicului la informații din sectorul justiției, Programul USAID pentru Justiție Transparentă a desfășurat o serie de consultări publice, colectând recomandări și sugestii de la peste 60 de membri ai societății civile, jurnaliști, judecători, avocați și alți reprezentanți ai sectorului justiției.

În urma acestor consultări, Programul pentru Justiție Transparentă a acumulat o listă amplă de recomandări de îmbunătățire. Actualmente, acestea sunt luate în considerare în procesul de actualizare a paginilor web ce aparțin instituțiilor judiciare din Moldova care vor deveni mai prietenoase cu utilizatorii. Noile site-uri care urmează să fie lansate la mijlocul anului 2018, vor conține informații și rapoarte la zi despre activitatea Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Consiliului Superior al Magistraturii și a instanțelor judecătorești, știri și comunicate de presă ușor accesibile precum și arhiva înregistrărilor ședințelor CSM. Vizitatorii vor avea acces la informații și date statistice de ultima oră pentru diferite scopuri, precum cercetări în sectorul justiției, investigații jurnalistice, informații despre progresul în examinarea dosarelor sau verificarea performanței instanțelor din țară. Susținerea din partea USAID pentru asigurarea accesului online la informațiile privind sectorul justiției oferă cetățenilor moldoveni puterea de a responsabiliza judecătorii și îmbunătățește serviciile judiciare.

Judecătorul Veronica Cupcea, de la Judecătoria Orhei, discută despre indicatorii de performanță cu membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visternicean

„Mai multă informație postată pe paginile web va genera mai multă încredere din partea publicului. Oamenii vor vedea care sunt performanțele judecătorilor, care este rata de soluționare a dosarelor, rata ședințelor de judecată amânate, rata publicării hotărârilor pe pagina web, informaţii privind dosarele în examinare, repartizarea aleatorie a acestora și înregistrările audio a ședințelor. În consecinţă, utilizarea tehnologiilor informaţionale şi de comunicaţie va contribui la măsurarea cu corectitudine a credibilităţii sistemului judecătoresc”

Valentina Grigoriș
Director, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești

Imprimare