Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități la justiție, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) a venit cu inițiativa să evalueze accesibilitatea a 24 clădiri judecătorești din Republica Moldova. Inițiativa CDPD a fost susținută de Consiliul Superior al Magistraturii și de mai mulți președinți ai instanțelor judecătorești din Moldova.

Una dintre primele instanțe judecătorești care a răspuns pozitiv la inițiativa CDPD a fost Curtea de Apel Cahul. Administrația instituției a manifestat deschiderea și interes în abordarea problemei accesibilității pentru persoanele cu dizabilități. Președintele instanței, domnul Petrov Ruslan a comunicat: „Pentru a ajusta instituția la necesitățile persoanelor cu dizabilități, instanța a solicitat întocmirea unui deviz de cheltuieli în vederea inițierii lucrărilor de accesibilizare. Astfel, pentru anul 2020 în bugetul instanței au fost alocate 99000 lei. Suma alocată va fi utilizată pentru reparația capitală și adaptarea grupului sanitar pentru persoanele cu dizabilități. La momentul actual aceste lucrări sunt în proces de realizare”.

În procesul monitorizării lucrărilor de accesibilizare a grupului sanitar, reprezentanților CDPD a fost adus la cunoștință proiectul lucrărilor, care corespund cerințelor normativelor de accesibilitate. Suplimentar, CDPD s-a angajat să furnizeze administrației instituției extras din normativele în vigoare, privind cerințele de accesibilitate a grupurilor sanitare pentru persoanele cu dizabilități.

În urma evaluării altor elemente ale clădirii, s-au descoperit unele neconformități cu normativele de accesibilitate. În baza rezultatelor evaluării, CDPD va întocmi un plan de acțiuni privind accesibilizarea treptată a instanței, inclusiv privind eliminarea neajunsurilor existente.

Continuarea o citiți pe pagina web a CDPD. 

Imprimare