Soluția digitală Media Server, dezvoltată și implementată cu suportul Programului USAID pentru Justiție Transparentă, a sporit semnificativ transparența și eficienta procedurilor judiciare, oferând acces instantaneu la înregistrările audio ale ședințelor de judecată. Dacă până nu demult, obținerea unei înregistrări audio pe o anumită cauză implica formalități birocratice și cheltuieli de resurse, atunci, odată cu implementarea Media Server, înregistrările audio devin accesibile doar prin apăsarea câtorva butoane.

În Republica Moldova, înregistrarea audio a ședințelor de judecată este obligatorie. Această normă a fost introdusă pentru a spori transparența actului de înfăptuire a justiției și asigurarea corectitudinii proceselor-verbale, având, totodată, și un rol responsabilizator pentru toți cei care participă la un proces de judecată. 

Până acum, ședințele de judecată erau înregistrate audio fie prin intermediul aplicației ”Femida”, fie cu ajutorul reportofonului, iar fișierele audio erau copiate pe un CD, care se anexa la dosar si se stocau pe serverul local al instanței.

Experiența a arătat însă că, păstrarea înregistrărilor audio pe discuri optice sau pe serverul instanței nu e tocmai o soluție viabilă. Astfel, atunci când dosarele sunt transferate de la o instanță la alta, uneori discurile sunt pierdute sau deteriorate.

Implementarea soluției digitale Media Server, însă, vine să rezolve aceste deficiențe. Noua soluție digitală este conectată cu Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, servind, totodată, drept o platformă de stocare centralizată a tuturor înregistrărilor audio ale ședințelor de judecată efectuate începând cu 1 septembrie 2020. Aceasta a fost dezvoltată și implementată cu suportul Programului USAID pentru Justiție Transparentă, care a sprijinit anterior și o serie de actualizări ale aplicației Femida, contribuind și cu donații de echipamente acolo unde acestea lipseau sau erau învechite.

Datorită numeroaselor funcționalități, Media Server permite audierea înregistrărilor audio prin accesarea imediată a dosarului din care fac parte. Această opțiune este disponibilă atât angajaților instanțelor implicați în examinarea respectivei cauze, cât și celorlalte părți la proces care se vor conecta prin intermediul modulului E-Dosar Judiciar.

Eficientizarea activității și asigurarea integrității înregistrărilor audio

Soluția Media Server a fost primită cu mult entuziasm de către angajații instanțelor judecătorești. Unul dintre aceștia este Marina Tilipeț, care activează în calitate de asistent judiciar în cadrul Curții de Apel Bălți.

Marina Tilipeț, Asistent judiciar în cadrul Curții de Apel Bălți

În opinia doamnei Tilipeț, avantajele Media Server sunt evidente. ”Până la implementarea Media Server, căutarea unui fișier audio pe serverul instanței era o adevărată provocare. Din cauza volumului mare de informație stocată, afișarea înregistrărilor putea dura și până la 10 minute, după care urma identificarea înregistrării din multitudinea de fișiere.”, explică aceasta.

Totodată, menționează doamna Tilipeț, noua soluție de păstrare și accesare a înregistrărilor audio va permite economisirea de resurse considerabile la bugetul de stat, în eventualitatea în care s-ar decide excluderea obligativității de a anexa la dosare fișierele audio pe CD, iar discurile s-ar oferi doar la solicitarea părților. ”Doar Curtea de Apel Bălţi cheltuie, anual, aproximativ 100.000 lei pentru procurarea discurilor.” subliniază angajata instanței.

Însă nu doar cheltuierile exorbitante la buget sunt un argument pentru renunțarea la CD-uri. ”Din cauza fragilității sporite a CD-urilor, s-au înregistrat numeroase cazuri când, la recepționarea dosarelor expediate prin poștă, acestea erau deteriorate, fiind compromise în totalitate fișierele audio.”, a precizat doamna Tilipeț.

Beneficiile au fost imediat sesizate și de către angajații Agenției de Administare a Instanțelor Judecătorești. Liuba Gavrilița, în atribuțiile căreia intră întocmirea rapoartelor statistice lunare privind înregistrările audio în instanțe, spune că noua soluție i-a ușurat semnificativ activitatea. ”Interconectarea cu PIGD și stocarea centralizată a tuturor înregistrărilor audio permit generarea automată a acestor rapoarte. Prin urmare, dacă anterior, iroseam zile în șir pentru a compila și contrapune datele conținute pe fiecare dintre cele 48 de servere ale instanțelor, acum le pot sistematiza doar prin câteva click-uri.”, susține reprezentanta Agenției.

Prin implementarea Media Server, Programul USAID pentru Justiție Transparentă a contribuit la sporirea eficienței și transparenței sistemului judecătoresc din Moldova, facilitând accesul instantaneu la înregistrările audio ale ședințelor de judecată. Datorită acestei noi opțiuni, atât instanțele, cât și părțile unui dosar vor economisi timp și resurse considerabile.  

 

Imprimare