justiție sănătoasă
Despăgubiri materiale pentru dosarele tergiversate în instanța de judecată | API
Unele dosare se examinează în instanțele de judecată ani la rând, fără ca judecătorii să emită o decizie definitivă. Unii justițiabili se adresează la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO), solicitând și despăgubiri pentru tergiversarea examinării dosarelor în instanțele naționale. Magistrații se apără și spun că, în aceste situații, de vină nu este doar judecătorul, ci și părțile sau apărătorii.
Totul despre relațiile de familie | Ține de TINEri #5
Familia se întemeiază prin încheierea căsătoriei. Un cuplu poate conviețui și fără înregistrarea căsătoriei, situație care, din varii motive, este întâlnită deseori în viața...
Cum ne protejăm în calitate de consumator | Ține de TINEri...
Ai procurat un produs, iar când ai ajuns acasă ai depistat că are defecte? Vrei să știi care este termenul și condițiile pentru a schimba un produs achiziționat chiar dacă acesta este conform?
Legea privind accesul la informații, declarată desuetă printr-o decizie a CSJ...
Jurnaliștii și cetățenii riscă să nu mai primească răspunsuri la solicitările de informații de interes public în termenul de 15 zile lucrătoare, așa cum prevede Legea privind accesul la informație, iar autoritățile să nu mai poată fi acționate în judecată pentru răspunderea tardivă sau pentru că nu au oferit nici un răspuns la solicitări.
Reportaj CU SENS | Așa-zișii extremiști
În regiunea transnistreană orice manifestare a libertății de exprimare este calificată drept EXTREMISM. Iar verbalizarea publică a unor opinii, care îl au în vizor pe liderul de la Tiraspol, este calificată de regim drept insultă și se pedepsește PENAL.
Pașaportul copilului minor — cât costă, cum se perfectează și care...
Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, perfectarea pașaportului în termen de 30 de zile calendaristice va costa 650 de lei. Pentru cei mai mari de 12 ani, costul va fi de 850 de lei
Părinții elevilor cu dizabilități de auz cer asigurarea dreptului copiilor lor...
Deoarece nu au acces la educație în limbajul mimico-gestual, elevii cu deficiențe de auz abandonează studiile. Cu toate că avem legi bune în domeniul incluziunii educaționale a copiilor cu astfel de dizabilități, acestea nu se aplică, afirmă experții în drepturile omului.
Certificatul de deces. Cum se eliberează, de către cine și în...
Unul dintre subiectele intens discutate în pandemia de COVID-19 ține de falsificarea actelor de deces a persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus. ZdG...
Ce este bullying-ul și ce putem face pentru a evita abuzul?...
Una din patru adolescente (25,9%) și unul din trei adolescenți (35,2%) din Republica Moldova au fost supuși violenței fizice până la vârsta de 18 ani. Cine sunt agresorii, cum se manifestă bullying-ului și ce putem face pentru a evita „jocul bullying”, află de la Oxana Brighidin, avocat stagiar și membră a comunității Acțiune pentru Justiție.
Explainer CU SENS | Ce este medierea?
Medierea este o modalitate extrajudiciară, prin care ne putem soluționa conflictele civile, contravenționale sau penale.
Explainer CU SENS | Dreptul la întruniri în spații publice
Dreptul la întruniri în spații publice este un drept fundamental, garantat de lege. Însă, ATENȚIE. Condiția principală este ca întrunirile să fie pașnice, să nu instige la război, violență, discriminare sau să submineze securitatea statului.
Experții cer autorităților să introducă sancțiuni pentru discursul de ură |...
Mai sunt câteva luni până la alegerile prezidențiale din această toamnă, iar din experiența campaniilor electorale precedente, în această perioadă unii candidații și politicieni, dar și simpatizanții acestora lansează în spațiul public diferite mesaje care incită la ură și discriminare, la fel atacuri la persoană pentru a-i denigra pe contracandidați. Iată de ce experții în domeniul drepturilor omului cer autorităților să introducă sancțiuni pentru discursul de ură.