Pentru a înțelege procedurile judiciare virtuale și utilizarea acestora în timpul pandemiei de COVID-19, Profesoara Universității din Bergen (Norvegia) Dr. Anne Sanders a intervievat membri activi și foști ai Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni al Consiliului Europei (CCJE) din peste douăzeci de țări. Rezultatele sondajului sunt prezentate de Dr. Sanders în articolul ei “Video-audieri în Europa înainte, în timpul și după pandemia de COVID-19.” În cele din urmă, sondajul a dezvăluit faptul că judecătorii “consideră că audierile la distanță sunt necesare în timpul pandemiei, dar nu sunt de preferat audierilor în persoană”. În sprijinul acestei opinii, judecătorii enumeră următoarele dezavantaje ale audierilor virtuale:
- Probleme tehnice, cum ar fi problemele de conectivitate și lipsa accesului la echipamentele tehnice ale părților implicate în proces.
- Probleme mai puțin tangibile precum judecătorii care au diminuat controlul asupra comunicării non-verbale între părți și martori.
- Faptul că instanțele oferă o locație pentru justiție și pentru solemnitatea acesteia, care nu pot fi înlocuite prin audieri video.
- Lipsa accesului public/mass-media la procese de judecată în scopul transparenței. Și în timp ce unii judecători sunt deschiși să facă transmisiunea video online a audierilor pentru a promova această valoare, alții sunt îngrijorați că acestea ar putea fi înregistrate, ceea ce ar constitui o încălcare a libertăților personale și a drepturilor la un proces echitabil.
În timp ce sondajul a relevat dorința judecătorilor de a reveni la practica față în față, au existat și câteva experiențe pozitive:
- Unii judecători au raportat că audierile video oferă justiției o „față umană și în timp util”.
- Alți judecători au raportat că audierile video vor fi preferabile audierilor în persoană atunci când problemele tehnice vor putea fi eliminate. Aceasta a fost, totuși, opinia doar a unei minorități de respondenți.
În timp ce Dr. Sanders vede un viitor în care audierile video sunt mai puțin problematice din punct de vedere tehnic, nu este clar din sondaj dacă audierile video vor fi vreodată în măsură să reproducă beneficiile unor metode individuale, cum ar fi transparența și seriozitatea. Deci, dacă audierile video vor fi cândva populare în rândul judecătorilor, acestea pot necesita schimbări fundamentale dincolo de mozaicul tehnic. Până când aceste probleme mai profunde vor fi rezolvate, audierile complet la distanță vor fi probabil utilizate „mai degrabă pentru aplicații necontestate, chestiuni preliminare și gestionarea cazurilor, decât pentru audierea martorilor și a proceselor cu jurați”.
Anthony Ramazani, stagiar Millennium Partners
Foto: https://www.baileygreer.com