Până pe 2 mai, când expiră termenul de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, cetățenii moldoveni pot redirecționa 2% din impozit către o organizație neguvernamentală sau entitate religioasă. Potrivit datelor prezentate de autorități, la șase ani de implementare a „Mecanismului 2%”, numărul persoanelor care au decis să redirecționeze o parte din impozitul lor de venit a ajuns la aproape 35 de mii de contribuabili. E vorba de o creștere cu 116% față de anul 2017.
În cei șase ani de implementare a „Mecanismului 2%”, contribuabilii fizici au redirecționat peste 41 de milioane de lei către organizațiile societății civile sau cultele religioase. În 2022, peste 486 de mii de euro din impozitul pe venit al persoanelor fizice au fost redirecționate către organizațiile societății civile. Plătitorii de taxe pot alege una din cele peste o mie de organizații cărora ar putea să le direcționeze 2%, iar pentru acest lucru este necesar să indice în formularul declarației codul fiscal al ONG-ului sau entității religioase pe care își doresc să o sprijine.
Din 2024, redirecționarea procentuală va fi făcută doar electronic
2023 este ultimul an în care redirecționarea procentuală se poate face pe suport de hârtie la orice direcție de deservire a Serviciului Fiscal de Stat (SFS), până pe 2 mai 2023. Începând cu anul 2024, redirecționarea procentuală, pentru anul 2023, va putea fi făcută doar electronic, prin depunerea online a declarației cu privire la impozitul pe venit, explică Ilie Chirtoacă, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, ce promovează Mecanismul „2%” și monitorizează funcționarea acestuia.
„Mecanismul 2% este un proces legal care permite fiecăruia din noi să redirecționeze unei organizații necomerciale 2% din suma impozitului pe venit. Altfel spus, din fiecare 100 de lei deja plătiți la stat ca impozit, 2 lei pot ajunge în contul unei organizații pe care o susții, pentru a rezolva o problemă din comunitatea ta – amenajarea unui parc, deschiderea unei cantine sociale, protecția drepturilor omului sau promovarea unui mod sănătos de viață”, a menționat expertul.
„Mecanismul 2%” are mai multe beneficii atât pentru societate, cât și pentru organizațiile obștești și cultele religioase. Întâi de toate, sporește vizibilitatea, transparența și credibilitatea organizațiilor societății civile. De asemenea, susține comunitatea prin intermediul activităților realizate de OSC-uri, implică cetățenii în procesul de repartizare a bugetului public și promovează cultura de filantropie în societate.
Campanie de informare, promovată de UE
În anii 1990 și 2000, mai multe țări din Europa Centrală și de Est au introdus mecanisme care au permis cetățenilor direcționarea a 1% sau 2% din impozitul pe venit către sectorul neguvernamental. Delegația Uniunii Europene în R. Moldova a lansat recent o campanie de promovare a „Mecanismului 2%”. Potrivit Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, campania are drept obiective să sensibilizeze persoanele fizice să redirecționeze 2% din suma impozitului pe venit către organizaţiile neguvernamentale (ONG) și entitățile religioase și să facă cunoscute schimbările care intervin în 2023 în ceea ce privește redirecționarea procentuală.
„Uniunea Europeană susține societatea civilă din Republica Moldova prin intermediul apelurilor de propuneri bilaterale și regionale. Grație sprijinului nostru continuu, câteva sute de proiecte sunt implementate pe tot teritoriul Republicii Moldova, prin intermediul partenerilor noștri din societatea civilă. Sprijinirea unui mediu propice pentru societatea civilă, este un principiu cheie, deoarece societatea civilă are o importanță crucială pentru promovarea valorile democratice ale Republicii Moldova. „Lansarea acestei campanii nu înseamnă că delegația Uniunii Europene în Republica Moldova intenționează să ofere un sprijin mai modest societății civile. Din contra, intenționăm să ne extindem asistența pentru societatea civilă și vreau să vă asigur de sprijinul nostru continuu”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Cum se aplică „Mecanismul 2%” în Republica Moldova?
Pentru ca o organizațiile societății civile sau entitățile religioase să poată beneficia de 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice este necesar să întrunească 3 criterii de bază:
- Să fie înregistrate de cel puțin un an;
- Să nu aibă datorii la bugetul de stat;
- Să desfășoare activități de utilitate publică.
Pentru înregistrare, organizațiile vor depune o cerere la Agenția Servicii Publice în perioada lunii septembrie pentru a fi incluse în lista organizațiilor beneficiare.
În Republica Moldova, „Legea 2%”, ce prevede dreptul de a face desemnări procentuale, a fost votată de Parlament la 18 iulie 2014. În iulie 2016, Parlamentul a îmbunătățit mecanismul 2%. La 30 noiembrie 2016, Guvernul a adoptat Regulamentul cu privire la mecanismul de desemnare procentuală care este și instrumentul de aplicare a „Legii 2%”. Regulamentul stabilește mecanismul prin care contribuabilii – persoanele fizice – pot direcționa 2% din suma impozitului lor pe venit către beneficiarii desemnării procentuale.
În 2017, Legea 2% a fost implementată pentru prima dată și persoanele fizice care au avut obligația de a plăti impozitele au putut să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către una din organizațiile incluse în Lista beneficiarilor 2%.