Curtea Constituțională a respins, la 7 aprilie, contestația Partidului Socialiștilor prin care s-a cerut verificarea constituționalității Legii ce prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor.

În sesizarea depusă la Curte, deputatul PSRM, Vasile Bolea, a declarat că la elaborarea așa-numitei legi pre-vetting n-au fost luate în calcul argumentele Comisiei de la Veneția și au fost încălcate mai multe norme constituționale. Potrivit lui, prin această lege se atentează la independența instanțelor judecătorești și la independența justiției. De asemenea, reprezentantul PSRM s-a arătat preocupat de posibilele ingerințe în viața privată a celor supuși controlului, criteriile de evaluare fiind, din punctul lui de vedere, neclare.

În cadrul dezbaterilor, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a precizat că în procesul de evaluare nu vor fi admise ingerințe în viața privată, în primul rând pentru că materialele folosite la evaluarea extraordinară sunt confidențiale, deci nu vor fi divulgate, comisia urmând să le distrugă ulterior.

Înalta Curte a adus lămuriri și în ce privește activitatea actualilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care au mandate expirate. Potrivit președintei CC, aceștia își vor exercita mandatul până la intrarea în funcție a noilor membri, fără a putea însă numi, transfera, detașa, promova sau sancționa disciplinar judecătorii.

Astfel, Curtea Constituțională a dat undă verde activității comisiei care va verifica integritatea etică și financiară a viitorilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor. Aceasta va fi formată din trei experți internaționali delegați de partenerii de dezvoltare și trei experți locali, împuterniciți de putere și opoziție.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a precizat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, că până la sfârșitul lunii aprilie, comisia de evaluare, menită să selecteze cei mai buni candidați la funcția de membru CSM și CSP, își va începe activitatea. Sergiu Litvinenco spune că deja și-au depus dosarele 28 de candidați dornici să ajungă în componența CSM și 19 pretendenți la funcția de membru CSP. Potrivit oficialului, pre-vetting-ul candidaților pentru organele de autoadministrare este un prim pas „spre o reformă veritabilă a justiției”.

Imprimare