GENDERDOC-M este prima organizație neguvernamentală care apără și promovează drepturile LGBTQI+ în Republica Moldova. Misiunea organizației este de a promova un mediu legislativ, juridic și social îmbunătățit pentru lesbiene, homosexuali, bisexuali și transgender prin advocacy, prin crearea unei comunități LGBTQI+ solidare și prin furnizarea de informații și servicii acestora. GENDERDOC-M a fost recunoscută de către Ministerul Justiției al Republicii Moldova ca o organizație de utilitate socială și a primit un certificat care confirmă rolul important al activității sale sociale la nivel național.

Prin intermediul proiectului Addressing Hate-Based Crimes/Combaterea infracțiunilor motivate de ură (AHC) în Moldova implementat de Millennium Partners, GENDERDOC-M își propune să contribuie la combaterea discursului și a infracțiunilor motivate de ură în Moldova. Echipa proiectului Millennium a discutat cu Angela Frolov, directoarea GENDERDOC-M și coordonatoare al programului de lobby și advocacy pentru drepturile LGBT, pentru a discuta despre modul în care organizația lucrează la îmbunătățirea capacității membrilor comunității LGBTQI+ de a-și proteja drepturile, de a avea acces mai bun la asistență juridică și psihologică și de a reduce stigmatizarea prin promovarea incluziunii.

Care sunt principalele provocări de drepturile omului în Republica Moldova pe domeniului în care activează organizația Dvs? Și care ar fi cele mai acute probleme ale grupului pe care-l reprezentați în acest sens?

Angela Frolov: Cele mai mari provocări de care ne ciocnim sunt atitudinile societății. Persoanele LGBT au fost multe decenii marginalizate și diabolizate. O mare defavoare ne face și atitudinea moldovenilor față de sex, care se reflectă și asupra persoanelor LGBT. Societatea nu vede în noi oameni obișnuiți, ci oameni care fac sex în forme mai puțin acceptate. Rușinea, dezgustul, frica și devalorizarea pe care le simt oamenii față de actul sexual automat apare atunci când oameni aud despre gay și lesbiene. Anume de aici se pornesc și toate problemele legale, cum ar fi discriminarea, violența verbală, fizică și chiar sexuală. Mai mult, aceste atitudini sunt exploatate de unii oameni din politică. Mai mulți politicieni folosesc homofobia și transfobia pentru a acumula mai mulți susținători. Ei folosesc discursul de ură și discursul care instigă la discriminare împotriva persoanelor LGBT, pentru că ei cred că acestea le vor aduce voturi.

 

Cum se manifestă crimele motivate de prejudecată în raport cu grupul pe care-l reprezintă organizația Dvs?

Angela Frolov: Putem începe chiar de la familie. Deseori, dacă părinții află că copilul lor este LGBT acesta este supus tuturor formelor de violență posibile, începând cu violența verbală și fizică și terminând cu violența psihologică, medicală și financiară. Copiii sunt duși forțat la psihiatru, părinții le impun administrarea unor hormoni, care nu au nici o relevanță cu orientarea sexuală dar pot afecta grav sănătatea și uneori  sunt lipsiți de hrană. Să nu mai vorbim despre cazurile când copiii sunt lipsiți de orice interacțiune cu semenii lor, sunt ținuți forțat în casă fără posibilitatea de a comunica cu alții.
În al doilea rând, este foarte înalt riscul să fii atacat în stradă doar pentru că cineva presupune că ești persoană LGBT pentru că arăți diferit.

 

Ce își propune organizația în cadrul proiectului cu Millennium și cum acest proiect va ajuta organizația și beneficiarii ei?

Angela Frolov: Centrul de Informații GENDERDOC-M lucrează în baza unui plan strategic pe 3 ani, care este revizuit anual. Acest plan are o viziune despre unde vrem să ajungem și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm în acest drum și fiecare proiect contribuie la acest parcurs. Parteneriatul cu Millennium, prin proiectul AHC, ne ajută să facem pașii care vor duce la o societate mai deschisă în Moldova, cu o mai mare acceptare a diversității. Astfel, vom desfășura activități care vor educa comunitatea LGBTQI+ despre drepturile lor și strategiile de autoprotecție, vom oferi suport juridic și psihologic și vom publica povești umane pentru a inspira mai multă acceptare în societate. De asemenea, vom documenta toate cazurile de homofobie și transfobie într-un raport anual, care va include, de asemenea, recomandări politice pentru combaterea discriminării împotriva reprezentanților LGBTQI+.

 

Ce priorități are organizația pentru viitorul apropiat și unde anume este nevoie mai mult de suportul partenerilor?

Angela Frolov: Organizația are 4 programe și fiecare are propriile priorități. Dacă vorbim de advocacy, avem nevoie de două legi care ar schimba spre bine viața persoanelor LGBT: legea pentru recunoașterea legală a genului, care ar avea un mecanism clar de schimbare a documentelor persoanelor trans și legea care ar oferi drepturi egale cuplurilor LGBT prin posibilitatea de a înregistra oficial relațiile. Totodată, avem de lucru să facem funcționale legile deja existente, cum ar fi legea pentru asigurarea egalității și articolele din codul penal și contravențional cu privire la crimele motivate de prejudecată.

Imprimare