O ședință de judecată de la distanță la Curtea de Apel Chișinău
Sistemul de videoconferință se dovedește a fi eficient în Moldova, în special în timpul crizei fără precedent, când ședințele de judecată cu prezența fizică a participanților sunt descurajate pentru a preveni răspândirea infecției cu COVID-19. Sistemul modern și securizat de videoconferință, procurat și instalat în fiecare instanță judecătorească din Moldova în anul 2018 de către Programul USAID pentru Justiție Transparentă, permite continuarea activității instanțelor judecătorești și examinarea, de la distanță, a celor mai urgente dosare. Începând cu 18 martie 2020 (imediat după declararea stării de urgență la nivel național) și până la sfârșitul lui aprilie 2020, instanțele din Moldova au utilizat sistemul de videoconferință pentru a desfășura, de la distanță, peste 600 de ședințe de judecată. În total, din noiembrie 2018, când s-a început pilotarea sistemului, și până la sfârșitul lunii aprilie 2020, instanțele au desfășurat aproximativ 4.850 de ședințe de judecată prin videoconferință, economisind circa 2.961.600 de lei moldovenești (în jur de 165.000 de dolari SUA) din contul transportării și escortării deținuților la ședințele de judecată. Astfel, sistemul de videoconferință și-a dovedit utilitatea deosebită prin faptul că a permis instanțelor să-și continue activitatea în toiul pandemiei de COVID-19.
Avocatul Alexandru Zmeu din Chișinău apărase anterior zeci de clienți în instanță. Atunci, când în martie 2020, în Moldova au fost suspendate marea majoritate a proceselor de judecată din cauza COVID-19, avocatul era îngrijorat de faptul că, cei aflați în arest, s-ar putea confrunta cu întârzieri îndelungate la examinarea cauzelor lor, iar acest lucru le-ar putea afecta dreptul la un proces echitabil și rapid. Domnul Zmeu a fost foarte impresionat atunci când instanțele de judecată din Moldova au recurs la sistemul de videoconferință, oferit de Programul USAID pentru Justiție Transparentă, pentru a petrece audieri de la distanță, a decide asupra cazurilor urgente de plasare în arest și a înfăptui justiția în condițiile pandemiei.
„Echipamentul de videoconferință mi-a permis să-mi reprezint clientul deținut în penitenciar timp de 30 de zile. Drept urmare, instanța mi-a admis demersul de a-mi elibera clientul. Astfel, audierea de la distanță l-a ajutat pe clientul meu să evite o detenție îndelungată, fără drept de apel. Acum, videoconferința este singura soluție pentru bunul mers al justiției; prin urmare, sistemul ar trebui utilizat chiar și după încheierea perioadei de urgență, pentru examinarea mai multor tipuri de cauze, inclusiv a celor civile ”, a spus Zmeu.
Programul pentru Justiție Transparentă a procurat și a instalat echipamentul de videoconferință în toate cele 20 de instanțe judecătorești din Moldova în anul 2018, urmare a unui studiu de fezabilitate privind implementarea sistemului de videoconferință, care a relevat faptul că, anual, Administrația Națională a Penitenciarelor cheltuie aproximativ 1,4 milioane de lei moldovenești (80.000 de dolari SUA) pentru transportarea deținuților la ședințele de judecată.
După pilotarea cu succes a echipamentului de videoconferință în instanțele judecătorești și în penitenciare în noiembrie 2018, Programul pentru Justiție Transparentă a oferit suport Ministerului Justiției și Consiliului Superior al Magistraturii la elaborarea și implementarea cadrului normativ pentru desfășurarea ședințelor de judecată de la distanță. Programul, de asemenea, a instruit 250 de angajați ai instanțelor judecătorești și penitenciarelor în utilizarea echipamentului de videoconferință. Ulterior, doar după o lună de la pilotarea cu succes a sistemului, în decembrie 2018, Ministerul Justiției a procurat și a instalat 17 seturi de echipament de videoconferință în toate penitenciarele.
În martie 2020, atunci când Parlamentul a instituit starea de urgență din cauza pandemiei de COVID-19, Programul USAID pentru Justiție Transparentă a efectuat o evaluare complexă, în cadrul căreia au fost identificate oportunități imediate și formulate recomandări pentru extinderea utilizării videoconferinței, pentru examinarea mai multor categorii de dosare decât cele stabilite inițial. Echipa Programului va discuta recomandările cu reprezentanții Ministerului Justiției din Moldova, astfel încât activitățile concrete pentru implementarea lor să poată fi inițiate în viitorul apropiat.
Utilizarea sistemului de videoconferință a permis înfăptuirea justiției chiar și în timpul pandemiei, atunci când majoritatea instituțiilor sunt închise, iar serviciile publice – suspendate. În mod semnificativ, datorită acestui sistem, persoanelor aflate în detenție nu li s-au încălcat drepturile. Extinderea utilizării acestui sistem pentru alte tipuri de proceduri juridice ar putea fi următorul pas, pe care sectorul justiției îl poate întreprinde în procesul de reformare și modernizare.
Lansat în anul 2017, Programul USAID pentru Justiție Transparentă susține eforturile Guvernului Republicii Moldova de a fortifica sectorul justiției, sporindu-i eficiența și transparența. Implementarea noului Program Integrat de Gestionare a Dosarelor, lansarea noului Portal Național al Instanțelor de Judecată și modernizarea site-urilor web ale CSM și Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești sunt doar câteva dintre realizările majore, obținute cu susținerea Programului USAID pentru Justiție Transparentă începând din mai 2017. În următoarele câteva luni, activitățile Programului se vor concentra pe susținerea sistemului judecătoresc din Moldova la implementarea activităților, ce țin de extinderea numărului și tipurilor de ședințe de judecată desfășurate de la distanță, ceea ce va spori accesibilitatea și transparența justiției și va oferi tuturor dreptul la un proces echitabil.