Photo credit: iStock/Maria Symchych-Navrotska

Pentru a evalua avantajele și dezavantajele ședințelor de judecată virtuale care au însoțit pandemia de COVID-19, Centrul Național pentru Instanțele de Stat (CNIS), o organizație non-profit axată pe îmbunătățirea administrației judecătorești în Statele Unite și în întreaga lume, a realizat interviuri cu 18 judecători care supraveghează cauzele cu privire la protecția copilului în Statele Unite. Rezultatele cercetării lor au fost publicate într-un articol din iunie 2021 Studiul impresiilor despre ședințele virtuale cu privire la bunăstarea copilului, exprimate în cadrul interviurilor cu judecătorii”. Interviurile relevă cinci avantaje distincte ale ședințelor virtuale.

  • În primul rând, aproape toți judecătorii au raportat o creștere a prezenței părinților la ședințele virtuale. Judecătorii atribuie această diferență nevoii reduse de a se deplasa și de a-și lua timp liber de la serviciu. 
  • Pe lângă părinți, procesele virtuale oferă acces mai mare persoanelor care sprijină copiii pe tot parcursul examinării cauzelor respective, cum ar fi îngrijitorii și alte rude. De asemenea, oferă posibilitatea de a implica lucrători medicali și terapeuți care altfel nu ar avea timp să se deplaseze la o instanță în timpul zilei lor de lucru. 
  • Un alt beneficiu raportat este creșterea productivității profesioniștilor în drept, precum avocații și lucrătorii de caz: „Judecătorii au observat că ședințele virtuale le permit avocaților să se prezinte în instanțele din mai multe regiuni în aceeași zi… [și că] avocații sunt la fel de bine, sau chiar mai bine, pregătiți pentru ședințele virtuale”. Același lucru a fost raportat și cu privire la lucrătorii de caz și avocații speciali numiți de instanță (ASNI). 
  • Judecătorii au menționat, de asemenea, că ședințele virtuale contribuie la eficiența instanțelor judecătorești, oferind o structură mai rigidă pentru funcționarea lor prin programarea pentru anumite intervale de timp: ”Aveam câte 15 cauze stabilite pentru un singur interval (în instanță) … dar acum [cu ședințele virtuale], fiecare ședință este stabilită pentru o anumită oră și durată”. În cele din urmă, judecătorii au raportat că metodele virtuale au îmbunătățit calitatea ședințelor: „[Judecătorii] au găsit avantaje în procesele virtuale, inclusiv capacitatea de a vedea fețele martorilor aproape de cameră și de a observa cum reacționează alți participanți la mărturiile depuse”. 

Au fost raportate și unele dezavantaje ale proceselor virtuale, care reprezintă impedimente potențial semnificative în administrarea unor ședințe corecte și eficiente: 

  • În ceea ce privește depunerea virtuală a mărturiilor, judecătorii s-au confruntat cu provocări logistice: „Judecătorii au subliniat că este mai dificil să se evalueze credibilitatea martorilor, să recunoască instruirea martorilor sau să detecteze utilizarea notelor în ședințele virtuale”. 
  • Alți judecători consideră că metodele virtuale nu reflectă în mod adecvat seriozitatea problemelor în cauză. 

În pofida acestor îngrijorări, trecerea la procesele virtuale a fost considerată de marea majoritate a judecătorilor drept o evoluție pozitivă. Un judecător a surprins acest sentiment, afirmând: „Cred că ne-a propulsat de-a lungul curbei tehnologice mai repede … și probabil că este un lucru bun. Există o mulțime de beneficii pe care le vom putea extrage din aceasta. Pe toți cei care întâmpină dificultăți sau bariere de a ajunge în instanță – acest lucru îi va ajuta”. Reflectând acest spirit, judecătorii au fost în unanimitate în favoarea, cel puțin, a păstrării ședințelor virtuale ca opțiune pentru unele cauze în Statele Unite după pandemie.

Deși aceste exemple provin dintr-o subsecțiune mică și specifică a instanțelor din Statele Unite, avantajele relevă câteva principii fundamentale care sunt relevante pentru toate cadrele judecătorești. Acestea pot fi considerate ca: accesibilitate sporită la ședințe, productivitate sporită a profesioniștilor din domeniul juridic, eficiență sporită a operațiunilor în instanță și îmbunătățirea calității depunerii mărturiilor. În cazul în care constatările cercetării CNIS vor fi generalizabile, instanțele din întreaga lume se pot aștepta să se bucure de aceste avantaje. 

Semnat de Anthony Ramazani, stagiar Millennium Partners

Imprimare