Din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, situația respectării drepturilor omului în stânga Nistrului s-a agravat, constată juriștii Asociației Promo-LEX. În raportul privind „respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova pe parcursul anului 2022”, ei au mai ajuns la concluzia că  persoanele care critică regimul de la Tiraspol sau prezența militară rusă în regiune continuă să fie persecutate. 

Potrivit documentului, administrația de facto a regiunii continuă să ignore constatările CtEDO, să restricționeze accesul unor categorii relevante de specialiști în regiune, să persecute locuitorii acesteia, dar și să beneficieze de impunitate pentru abuzuri. În raport se mai menționează că încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova rămân sistemice și, în marea lor majoritate, nu se limitează în timp pentru că sunt create obstacole pentru sesizarea, examinarea și rezolvarea lor eficientă.

„Accesul apărătorilor, juriștilor sau specialiștilor interesați de problema respectării drepturilor omului în stânga Nistrului, în continuare este restricționat. Există abuzuri, rețineri ilegale, lipsa acordării asistenței medicale, cazuri de maltratare a persoanelor din regiunea transnistreană a țării”, constată avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru.

Potrivit expertului, problemele identificate și incluse în raport reprezintă rezultatul inconsecvenței și al lipsei de substanță în politicile de reintegrare din ultimii 30 de ani. În opinia lui, dialogul politic nu trebuie să excludă aspectele ce țin de garanțiile libertăților și drepturilor fundamentale, mai ales în contextul numeroaselor hotărâri ale CtEDO, care au subliniat rolul și importanța obligațiilor pozitive pe care le păstrează de jure Guvernul Republicii Moldova în raport cu locuitorii din regiunea transnistreană. Bineînțeles, în 2022 s-a observat o schimbare de atitudine a reprezentanților autorităților constituționale față de problema drepturilor omului în regiunea transnistreană. Practic, de fiecare dată când au avut ocazia, ei au accentuat atenția asupra problemelor ce țin de situația drepturilor omului și necesitatea rezolvării lor.

Potrivit autorilor Raportului, cea mai recentă piedică în calea apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului a fost interdicția de a depune plângeri și sesizări la instituțiile naționale și internaționale. Suplimentar, persoanele incomode sau cele care promovează și formulează idei ce contrazic propaganda sau mesajele administrației de facto sunt imediat trecute prin procedurile sistemului represiv, lipsit de legitimitate și de garanții elementare, se arată în comunicatul Asociației.

Unul dintre cele mai recente cazuri este condamnarea ilegală, la trei ani și șase luni privațiune de libertate, a lui Victor Pleșcanov, un activist civic din stânga Nistrului, pentru că a criticat deschis invazia Rusiei în Ucraina. În contextul înrăutățirii situației medicale și în lipsa unor evoluții pozitive, în cel mai scurt timp, Asociația Promo-LEX va expedia o plângere la CtEDO.

„Situaţia lui s-a înrăutăţit considerabil, a fost transferat la sfâşitul lunii noiembrie în izolator disciplinar pentru că ar fi refuzat o muncă obligatorie în detenţie. Au fost anumite alegaţii de o tentativă de suicid, am încercat să documentăm această situaţie”, explică Pavel Cazacu, avocat în cadrul Asociaţiei Promo-LEX.

Potivit lui Pavel Cazacu, efectele agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, din cauza vecinătății imediate, sunt puternic resimțite în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Politica agresivă actuală a Federației Ruse reprezintă o amenințare directă la adresa securității Republicii Moldova, mai ales în contextul susținerii politice, economice și militare acordate în continuare regimului de la Tiraspol, contrar dreptului internațional, dar și acordurilor bilaterale între Chișinău și Moscova.

În același timp, pentru că Federația Rusă a fost exclusă din CoE și nu mai este parte a CEDO, precum și din cauza refuzului autorităților ruse de a executa hotărârile CtEDO, sunt necesare noi platforme de dialog, care să garanteze respectarea drepturilor omului.

Având în vedere noile realități, Asociația Promo-LEX recomandă:

  • Obținerea garanțiilor și a accesului liber în regiunea transnistreană pentru apărători ai drepturilor omului, avocați și jurnaliști;
  • Dezvoltarea capacităților Biroului Politici de Reintegrare și ale Oficiului Avocatului Poporului de implicare, gestionare și rezolvare a problemelor persoanelor ale căror drepturi au fost încălcate în regiune;
  • Asigurarea protecției și reabilitarea victimelor încălcărilor drepturilor omului, care sunt supuse represiunilor din partea administrației de facto, dar și urmărirea penală eficientă a persoanelor care comit infracțiuni împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Într-un răspuns oferit postului TVR Moldova, reprezentanta serviciul de presă, Biroul Politici pentru Reintegrare, Mariana Sarî, a menționat că autoritățile de la Chișinău recunosc că nu reușesc de fiecare dată să găsească soluții potrivite pentru aceste probleme.

„Pe dimensiunea apărării drepturilor omului în regiunea transnistreană există întotdeauna multe probleme și că autoritățile statului nu sunt uneori capabile să găsească repede soluțiile potrivite pentru ele. Desigur, întotdeauna este loc de mai bine și societatea civilă este în drept să ceară statului o sporire a atenției și eforturilor în vederea îmbunătățirii situației în dosarul respectiv”, a declarat Sarî.

Imprimare