La începutul lunii august, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a prezentat raportul de activitate pentru primul an de mandat. El a dat asigurări că persoanele care au furat banul public vor fi închise după gratii, iar averile funcționarilor care au fost dobândite pe căi ilegale vor fi confiscate și întoarse statului. Ministrul Justiției a precizat că în ultimul an de zile „s-au făcut multe”, dar „și mai multe” urmează să fie făcute.

Domeniul justiției din Republica Moldova a înregistrat mai multe progrese, a spus Sergiu Litvinenco. Independența Procuraturii Generale, dar și a sistemului judecătoresc sau curățarea instituțiilor din domeniul justiției de persoane cu deficit de integritate şi cu un grad scăzut de performanță profesională sunt doar câteva dintre realizările înregistrate în acest an de guvernare, susține Litvinenco.

„Am oferit independență Procuraturii, procurorilor și sistemului judecătoresc. Chiar dacă există încă multe lucruri de făcut acolo, noi vedem foarte bine că s-au intensificat investigațiile în raport cu exponenții tuturor clanurilor oligarhice. (…) Am pornit procesul de curățare a sistemului judecătoresc, a fost constituită comisia de pre-vetting, care verifică activitatea tuturor aspiranților la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Până la sfârșitul anului, noi trebuie să avem aceste foruri de auto-administrare completate cu oameni integri, care urmează, la rândul lor, să contribuie la curățarea întregului sistem judecătoresc”, a dat asigurări ministrul. 

Între altele, ministrul Justiției susține că pe baza modificărilor legislative introduse de Comisia de preselecție, constituită din experți notorii internaționali, a fost ales un nou procuror-șef al Procuraturii Anticorupție cu experiență de procuror în SUA și cu istoric semnificativ în gestionarea dosarelor de corupție. E vorba de Veronica Dragalin, emigrată din R. Moldova în SUA împreună cu părinții, pe când avea 8 ani. La scurt timp după preluarea mandatului, ea a declarat că prioritatea sa cheie este să elimine „criminalii” din sistem: procurori, judecători și ofițeri care sabotează și compromit din interior dosarele de corupție.

În ședința de prezentare a raportului de activitate, ministrul Justiției a mai punctat următoarele acțiuni: 

  • Adoptarea unei serii de acte legislative care facilitează confiscarea extinsă a averilor obţinute ilicit și îmbunătățește mecanismul de recuperare a bunurilor infracționale. De asemenea, modificarea legislaţiei în vederea permiterii judecării inculpaților care au fugit sau care nu sunt în ţară. 
  • Eficientizarea mecanismului de declarare a averilor.
  • Înăsprirea sancțiunilor pentru corupția politică și electorală, precum şi a sancțiunilor pentru finanțarea ilegală a partidelor. 

„Ca și fiecare cetățean, sigur că vreau ca să avem o finalitate pe dosarele inițiate. Ce înseamnă acest lucru? Foarte simplu, dacă se constată că persoanele învinuite au furat mult de la oameni să fie sancționați, să primească pedeapsa cu închisoarea, iar bunurile lor să fie confiscate și, respectiv, întoarse către bugetul statului”, a explicat Sergiu Litvinenco.

Comentând ultimele evoluții din domeniul Justiției, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea, a observat că actuala guvernare are de dat niște explicații în fața partenerilor occidentali și în fața cetățenilor de ce procedura de pre-vetting este tergiversată. Potrivit președintelui Centrului de Resurse Juridice, Comisia de pre-vetting, care și-a început activitatea încă în luna aprilie, nu se grăbește să vină cu o evaluare finală a candidaților.

„Vetting-ul va dura puțin mai mult, dar el va permite să adresezi întrebări legitime persoanei din sistem, de unde are averi și ce a făcut în exercițiul funcției? Acest lucru trebuie să aibă loc cât mai curând. El deja se tergiversează, pentru că am impresia că această comisie lucrează în stil european, adică pe mult timp. Dar Ministerul Justiției trebuie să le explice că ei plătesc prețul politic al acestei tergiversări. Dacă CSM și CSP sunt entități curate, mai jos lucrurile sunt mai simple”, a spus Vladislav Gribincea în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei. 

Potrivit expertului, după pre-vetting, ar trebui să urmeze o reformă profundă a Curții Supreme de Justiție, prin curățarea instituției de persoane asupra cărora planează suspiciuni de corupție, de lipsă de integritate. În context, Gribincea a menționat că reforma justiției nu va soluționa toate problemele existente, însă poate stabili un fundament pentru un sistem de guvernare bazat pe corectitudine, iar acest lucru ar face ca politicienii să nu poată abuza de poziția lor.

Imprimare