Pentru prima dată, ediția din 2022 a Tabloului de bord privind justiția în UE (EU Justice Scoreboard) include date privind accesibilitatea la justiție pentru persoanele cu dizabilități. Comisia Europeană descrie Tabloul de bord privind justiția ca fiind „o analiză anuală care oferă date comparative privind eficiența, calitatea și independența sistemelor de justiție din Statele Membre”. Accesul la justiție pentru persoanele cu dizabilități este legat în special de indicatorii de eficiență și de calitate. 

Tabloul de bord privind justiția din 2022 indică faptul că toate Statele Membre dispun de „cel puțin unele” aranjamente pentru persoanele cu dizabilități.  În majoritatea Statelor Membre sunt disponibile facilitați avansate, cum ar fi Braille, limbajul semnelor și „Ușor de citit”. Tabloul de bord arată, de asemenea, că Bulgaria, Germania, Letonia și Austria oferă cel mai mare număr de formate specifice persoanelor cu dizabilități, în timp ce Grecia, Franța, Italia și România oferă cele mai puține. De asemenea, sondajul a constatat că „Persoanele cu dizabilități pot fi ascultate în persoană și își pot exprima voința” în 21 din cele 28 de state membre. 

„În special în ultimii ani, Tabloul de bord privind justiția al UE și informațiile acestuia privind independența judiciară au jucat un rol din ce în ce mai important odată cu concentrarea atenției asupra statului de drept în întreaga Uniune Europeană. Datele prezentate în Tabloul de bord ne îmbogățesc înțelegerea privind deficiențele și provocările la nivel național, dar, în egală măsură, ne informează cu privire la tendințele pozitive și bunele practici pe care alții le pot urma”, a scris Comisarul European pentru Justiție, Didier Reynders, în prefața Tabloului de Bord 2022. 

Tabloul de bord privind justiția 2022 a fost publicat la 19 mai de către Comisia Europeană și se află la cea de-a 10-a ediție. Acesta conține date cantitative colectate în cadrul unui studiu anual realizat de Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (CEPEJ) din cadrul Consiliului Europei. 

Imprimare