
Directorul de Program, Cristina Malai, salută oaspeții și prezintă activitățile Programului pentru următorii doi ani
În iunie 2017, a avut loc evenimentul de lansare oficială a Programului USAID pentru Justiție Transparentă. Programul își propune să consolideze și să îmbunătățească administrarea și transparența instituțiilor din sectorul justiției prin utilizarea tehnologiilor moderne accesibile cetățenilor.
La eveniment au participat Ambasadorul SUA James D. Pettit, directorul de țară al USAID Karen Hilliard, Ministrul Justiției Vladimir Cebotari și Președintele Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu. De asemenea, au fost prezenți numeroși reprezentanți ai sistemului judecătoresc, parteneri de dezvoltare, ONG-uri și reprezentanți mass-media.
În discursul său de deschidere, Ministrul Justiției Cebotari, a accentuat necesitatea utilizării tehnologiilor moderne în sectorul justiției.
„Sistemul cibernetic ascunde multe miracole nedescoperite, dar, la moment, trebuie să digitalizăm serviciile pe care le oferim populației”
De asemenea, dumnealui a menționat că Programul pentru Justiție Transparentă va contribui la optimizarea cheltuielilor și facilitarea reorganizării instanțelor judecătorești.
Excelența Sa Ambasadorul Pettit îl felicită
pe dl. Cebotari, Ministrul Justiției
La rândul său, Ambasadorul James D. Pettit a menționat că Guvernul Statelor Unite ale Americii așteaptă cu interes continuarea parteneriatului dintre cele două țări pentru promovarea supremației legii, sporirea eficienței și responsabilizării sistemului judecătoresc din Moldova.
„Aceste îmbunătățiri vor necesita sprijinul deplin din partea Ministerului Justiției, al Consiliului Superior al Magistraturii și a instanțelor judecătorești. Scopul nostru este un sistem judecătoresc de care poporul moldovenesc să fie mândru.”
Excelența Sa James D. Pettit
Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova
La eveniment, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii Micu a mulțumit Guvernului SUA pentru asistența tehnică acordată Republicii Moldova pe parcursul mai multor ani.
„Sperăm că versiunea modernizată a Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) va optimiza fluxul de lucru și va elimina blocajele, asigurând o eficiență mai mare a proceselor și procedurilor judecătorești.”
În cadrul Programului au fost alocate 4,9 milioane de dolari SUA, iar USAID va oferi partenerilor locali asistență tehnică pentru modernizarea sistemului PIGD. Acesta reprezintă un instrument electronic, care permite reducerea corupției și asigură transparența sistemului judecătoresc datorită utilizării datelor statistice, gestionării dosarelor și monitorizării indicatorilor de performanță judiciară.