Instruirea angajaților Judecătoriei Bălți privind utilizarea noului PIGD 

Noul Program Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) contribuie la obținerea de progrese în instanțele judecătorești din Moldova în ceea ce privește eficiența și transparența activității – de la distribuirea dosarelor și schimbul de informații cu alte agenții guvernamentale, până la înfăptuirea mai rapidă a justiției.

Programul USAID pentru Justiție Transparentă a continuat să consolideze eficiența și transparența sistemului judecătoresc din Moldova prin dezvoltarea și punerea în aplicare a unui nou PIGD în toate cele 20 de instanțe din Moldova (46 de locații). Noul PIGD a înlocuit vechiul Program de Gestionare a Dosarelor (PGD), lansat în 2009. PIGD-ul este un sistem informatic de ultimă generație, proiectat pe o platformă cu un mai mare nivel de securitate și mai multă flexibilitate pentru actualizări ulterioare. Modernizarea noului PIGD reprezintă una dintre cele mai mari realizări ale Programului USAID pentru Justiție Transparentă, obținută în cooperare cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ).

Pilotarea PIGD-ului a constituit un efort extrem de complex care a implicat migrarea a peste 2,9 milioane de dosare din vechiul sistem în noul PIGD, interconectarea acestuia cu alte platforme guvernamentale, instruirea a peste 1.870 de judecători și angajați ai instanțelor, precum și achiziționarea și instalarea a 560 de calculatoare în toate instanțele.

De asemenea, Programul USAID pentru Justiție Transparentă a oferit asistență considerabilă CSM-ului și AAIJ-ului la elaborarea mai multor documente legale, necesare conform legislației pentru pilotarea unui nou sistem electronic guvernamental.

În opinia Programului pentru Justiție Transparentă, versiunea modernizată a PIGD-ului va eficientiza administrarea instanțelor și va spori transparența activității acestora.

Distribuirea aleatorie a dosarelor și un volum de muncă uniformizat în instanțe

Una dintre cele mai importante funcționalități ale PIGD-ului este distribuirea aleatorie a dosarelor, bazată pe un algoritm care ia în calcul complexitatea cazului, specializarea judecătorului (drept administrativ, contravențional, penal etc.) și volumul de muncă al acestuia. Prin acest mecanism, PIGD-ul asigură o repartizare transparentă și echilibrată a dosarelor între judecători.

Interoperabilitatea PIGD-ului cu alte platforme guvernamentale relevante

PIGD-ul oferă, de asemenea, o platformă eficientă pentru schimbul de date între autorități. În prezent, Programul USAID pentru Justiție Transparentă a facilitat interoperabilitatea între PIGD și Registrele de stat ale Populației și Unităților de Drept, prin platforma MConnect. Totodată, noul PIGD a fost interconectat cu Portalul Instanțelor Naționale de Judecată, care afișează instantaneu informații relevante pentru părțile aflate într-un proces judiciar.

Suplimentar, Programul USAID pentru Justiție Transparentă a integrat PIGD-ul cu modulul modernizat – E-Dosar Judiciar care este pilotat la Judecătoria și Curtea de Apel din Cahul. Modulul modernizat E-Dosar Judiciar permite avocaților și entităților publice să depună online  cereri și să primească informații actualizate despre statutul dosarelor lor.

PIGD-ul poate, de asemenea, fi interconectat cu Sistemul Informațional Automatizat (SIA) ”Urmărire penală: E – Dosar”,  SIA ”Registrul persoanelor reținute, arestate și condamnate”, SIA ”Registrul Informației Criminalistice și Criminologice”, SIA ”Registrul de Evidență a Contravențiilor” și SIA ”Registrul Procedurilor de Executare”.

  Valentina Diacenco, șefa Secretariatului Curții de Apel Comrat vorbește despre experiența utilizării noului PIGD                   

Viteza proceselor de lucru din cadrul instanțelor, îmbunătățită semnificativ

Beneficiile noului PIGD sunt apreciate de către un număr mare de angajați ai instanțelor judecătorești. Valentina Diacenco, șefa Secretariatului Curții de Apel Comrat, lucrează în sistemul judiciar din anul 2006 și a fost unul dintre primii angajați care a utilizat versiunea inițială a Programului de Gestionare a Dosarelor (PGD). Comparând PGD cu varianta PIGD-ului modernizat, ea a remarcat progresele înregistrate în domeniul eficientizării activității Curții de Apel Comrat după instalarea noului PIGD în ianuarie 2019:

”PIGD – ul modernizat a îmbunătățit semnificativ viteza tuturor proceselor judiciare, de la depunerea dosarelor și până la soluționare, datorită numeroaselor funcționalități dezvoltate în cadrul Programului, în special interoperabilitatea cu sistemele și bazele de date ale altor agenții de stat. Datorită noului PIGD, nu mai este necesar să introducem manual o multitudine de date în registrele sau formularele instanțelor. Aceasta ne permite să ne concentrăm asupra calității serviciilor prestate, fără a irosi timpul cu o mulțime de documente.”

Imprimare